Με παιχνίδια διαρροών, διαψεύσεων και αντικρουόμενων πληροφοριών εξελίσσεται από το πρωί το θρίλερ των 14 πολεμικών πλοίων της Τουρκίας που φέρονταν να αγνοούνται μετά το πραξικόπημα της Παρασκευής.

Ads

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς διέψευσε ότι υπάρχει ζήτημα «χαμένων πλοίων» από τον τουρκικό στόλο, σύμφωνα ωστόσο με δημοσίευμα της εφημερίδας Times τα 14 πολεμικά δεν έχουν δώσει στίγμα και δεν έχουν εντοπιστεί από την Παρασκευή έως σήμερα.

Κατά την εφημερίδα, οι διοικητές των 14 πλοίων εκτιμάται ότι μετείχαν στο πραξικόπημα και υπάρχουν υπόνοιες ότι θα επιχειρήσουν να προσεγγίσουν ελληνικά λιμάνια και να ζητήσουν άσυλο. Τα πλοία φέροντο να βρίσκονταν την Παρασκευή σε ενεργό υπηρεσία είτε στο Αιγαίο, είτε στη Μαύρη Θάλασσα και, κατά τους Times,  δεν επέστρεψαν στις βάσεις τους.

«Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα με πολεμικά πλοία των οποίων η τύχη αγνοείται μετά το πραξικόπημα», δήλωσε το μεσημέρι ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης και κυβερνητικός εκπρόσωπος Νουμάν Κουρτουλμούς, χωρίς ωστόσο να δώσει στοιχεία για το πού βρίσκονται σήμερα τα πλοία.

Ads

Άγνοια για το θέμα δήλωσαν οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ, ενώ το Russia Today επικαλείται και δηλώσεις αξιωματούχου του ελληνικού υπουργείου Αμυνας σύμφωνα με τον οποίο δεν έχει εντοπιστεί στίγμα τουρκικών πολεμικών πλοίων στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

«Αναζητούμε το στίγμα κάθε πλοίου. Είχαμε πληροφορίες, από συζητήσεις που έγιναν, ότι σε κάποια φάση ήθελαν να μπουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Ωστόσο, δεν συνέβη τίποτα τέτοιο», φέρεται να δήλωσε ο Έλληνας αξιωματούχος στο πρακτορείο RIA Novosti.

Σύμφωνα με τους Times και το Russia Today, αγνοείται ακόμη και η τύχη του αρχηγού του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού ναυάρχου Φειζέλ Κοζέλ και είναι άγνωστο εάν μετείχε στο πραξικόπημα ή εάν απήχθη από τους στασιαστές. Κατά ορισμένες πληροφορίες, ο τούρκος ναύαρχος αναγκάστηκε να επιβιβαστεί σε πλοίο υπό την πίεση των πραξικοπηματιών, οι οποίοι του είπαν ότι βρισκόταν σε εξέλιξη τρομοκρατική επίθεση.

Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της Hurriyet από την Παρασκευή αγνοούνται και δύο στρατιωτικά τουρκικά ελικόπτερα που μετέφεραν 25 άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων. Κατά την εφημερίδα, τα δύο ελικόπτερα κατευθύνθηκαν τη νύχτα του πραξικοπήματος στη Μαρμαρίδα με στόχο τον Ταγίπ Ερντογάν που βρισκόταν εκεί για διακοπές.