Οκτώ πτώματα, σε κατάσταση σχεδόν πλήρους αποσύνθεσης, εντοπίστηκαν σε μικρό ξύλινο σκάφος που ξεβράστηκε σε παραλία στην Ιαπωνία, ανακοίνωσε η ακτοφυλακή της χώρας.

Ads

Το πλοιάριο βρέθηκε σε παραλία σε απόσταση 70 χιλιομέτρων βόρεια από μια μαρίνα όπου την περασμένη εβδομάδα εντοπίστηκαν οκτώ άνδρες οι οποίοι δήλωσαν ότι κατάγονται από τη Βόρεια Κορέα. Σύμφωνα με την αστυνομία, οι άνδρες αυτοί πιθανότατα ήταν ψαράδες και έφτασαν στην Ιαπωνία επειδή το αλιευτικό τους αντιμετώπισε κάποιο πρόβλημα.

Η ακτοφυλακή ανέφερε ότι διεξάγονται έρευνες για να διαπιστωθεί η εθνικότητα των οκτώ νεκρών.

Το Σαββατοκύριακο, στη δυτική ακτή του νησιού Σάντο, επίσης στη Θάλασσα της Ιαπωνίας, βρέθηκαν τα λείψανα δύο ανδρών. Μολονότι η ταυτότητά τους παραμένει άγνωστη, ενδέχεται να ήταν Βορειοκορεάτες και αυτό γιατί σε κοντινό σημείο βρέθηκαν πακέτα τσιγάρων από τη Βόρεια Κορέα καθώς και σωσίβια με κορεατικά γράμματα επάνω τους.

Ads

«Οι ελλείψεις τροφίμων στη Βόρεια Κορέα ίσως να ευθύνονται για ναυτικά δυστυχήματα»

Τα μακάβρια ευρήματα έρχονται σε μια περίοδο που έχει κλιμακωθεί η ένταση με αφορμή το πυρηνικό και το βαλλιστικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας και αφού ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε εκ νέου το καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ «υποστηρικτή της τρομοκρατίας», ώστε να του επιβληθούν και άλλες κυρώσεις.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι ελλείψεις τροφίμων στη Βόρεια Κορέα ενδέχεται να ευθύνονται για μια σειρά ναυτικά δυστυχήματα στα οποία εμπλέκονται βορειοκορεατικά σκάφη.

«Η Βόρεια Κορέα πιέζει υπερβολικά τους ανθρώπους να αλιεύουν περισσότερα ψάρια για να αντισταθμίσει τις ελλείψεις» είπε ο Σέο Γιου-σουκ, ερευνητής στο Ίδρυμα Βορειοκορεατικών Μελετών στη Σεούλ, εξηγώντας ότι τα μικρά και τα γερασμένα σκάφη που απομακρύνονται από τα παράλια αντιμετωπίζουν δυσκολίες όταν ο καιρός είναι κακός.