Μυστική συνάντηση στη Μάλτα φέρονται να πραγματοποιήσαν οι βασικοί «παίκτες» στην λιβυκή κρίση, η Ρωσία, οι ΗΠΑ, η Τουρκία και το Κατάρ,  για να συζητήσουν το μέλλον της χώρας που σπαράσσεται από αιματηρή εμφύλια σύγκρουση.

Ads

Την είδηση μετέδωσε ο ειδησεογραφικός σταθμός Libya 24, ο οποίος εδρεύει στο Λονδίνο, υποστηρίζοντας ότι στο ραντεβού το «μοίρασμα της πίτας» ήταν στο επίκεντρο, ενώ συμμετείχαν αντιπρόσωποι και από την πλευρά του Σαράτζ και από το στρατόπεδο του Χάφταρ.

Δεν υπάρχουν επίσημες ανακοινώσεις από την κυβέρνηση της Μάλτας για τη συνάντηση αυτή.

Σύμφωνα, μάλιστα, με το Libya 24, το ερώτημα έθεσαν αρχικά Μαλτέζοι χρήστες των social media, οι οποίοι παρακολουθούσαν μέσω ιστοσελίδων που κρατούν αρχεία πτήσεων, ιδιαίτερα από τη στιγμή που τα αεροδρόμια είναι κλειστά λόγω κορονοϊού.

Ads

Το μέσο αναφέρει ότι μπόρεσε να επιβεβαιώσει και το ίδιο τις πτήσεις, αλλά και μία πτήση από τις ΗΠΑ.

Κι ενώ ο διπλωματικός πυρετός για τη Λιβύη μαίνεται, με τη συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν, αλλά και την τηλεφωνική επικοινωνία των προέδρων ΗΠΑ και Τουρκίας, ο Χαλίφα Χάφταρ κάλεσε τις δυνάμεις του σε ιερό πόλεμο, κατονομάζοντας την Άγκυρα ως βασικό εχθρό στο μέτωπο της Λιβύης.

Ο στρατάρχης, έπειτα από μερικές ημέρες όπου οι δυνάμεις του αντίπαλου κυβερνητικού στρατού πέτυχαν μία σειρά από νίκες και κατέλαβαν σημαντικό έδαφος γύρω από την πρωτεύουσα, Τρίπολη, κάλεσε τις δυνάμεις του να συσπειρωθούν εναντίον της Τουρκίας.

Σε ένα ηχητικό μήνυμα που απευθύνθηκε στις δυνάμεις του, τους παρότρυνε να πολεμήσουν την «αποικιακή» παρέμβαση της Τουρκίας μέχρι την ήττα της, σε μια αναφορά στον οθωμανικό έλεγχο της Λιβύη.

«Αποκτάτε δόξα ενώ πολεμάτε τον απεχθή αποικιστή άπληστο για τον πλούτο μας. Και διεξάγετε πόλεμο σε όλα τα μέτωπα, έναν πόλεμο στον οποίο δεν υπάρχει τίποτα άλλο παρά μόνο η νίκη» είπε χαρακτηριστικά.

Οι δηλώσεις του Χάφταρ έγιναν στη σκιά της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν Ντόναλντ Τραμπ και Ταγίπ Ερντογάν για το θέμα της Λιβύης.

Ως συνήθως Ουάσινγκτον και Άγκυρα εξέδωσαν ανακοινώσεις για την επικοινωνία, οι οποίες έχουν σημαντικές διαφορές.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός πρόεδρος, εξέφρασε την ανησυχία του για την επιδείνωση της κατάστασης στη Λιβύη και την αύξηση των ξένων παρεμβάσεων.

Στον αντίποδα, η Άγκυρα επισήμανε ότι οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν για περαιτέρω στενή συνεργασία στο μέτωπο της αφρικανικής χώρας.