Μυστικές επαφές με τους συμβούλους του Ντόναλντ Τραμπ διεξάγουν στελέχη της γερμανικής κυβέρνησης. Tον Απρίλιο. ο γραμματέας του υπ. Εξωτερικών της Γερμανίας Μάρκους Έντερερ, συνάντησε μυστικά τον σύμβουλο του Ντόναλντ Τραμπ, Σαμ Κλόβις σε ένα καφέ στην Ουάσινγκτον. Μια τοποθεσία διακριτική και προσεκτικά διαλεγμένη, ώστε η συνάντηση να δείχνει άτυπη. 

Ads

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Spiegel, περιεχόμενο αυτών των συνομιλιών αποτελεί το μέλλον των αμερικανο – γερμανικών σχέσεων στην περίπτωση  που ο μεγιστάνας καταφέρει να περάσει το κατώφλι του Λευκού Οίκου και να γίνει ο επόμενος «πλανητάρχης». 

Η γερμανική κυβέρνηση για καιρό αμφέβαλε ότι ο μεγιστάνας θα ήταν, έστω, ο υποψήφιος των ρεπουμπλικάνων για την προεδρία. Τώρα όμως εκτιμά ότι κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να είναι ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ. Γι’ αυτό και στελέχη της γερμανικής κυβέρνησης έχουν ξεκινήσει προπαρασκευαστικές συναντήσεις με το στρατόπεδό του, που διεξάγονται σε ιδιαίτερα χαμηλούς τόνους και σε μέρη όπου είναι αδύνατον να τραβήξουν τα βλέμματα. 

Μετά τον Απρίλιο,  οι αρχικά σποραδικές συναντήσεις μεταξύ στελεχών της γερμανικής κυβέρνησης και συνεργατών του Τραμπ έχουν γίνει πλέον τακτική ανταλλαγή συνομιλιών. Αυτές γίνονται κυρίως με τον Σαμ Κλόβις, έναν από τους λίγους που επιτρέπεται να μιλούν για λογαριασμό του Τραμπ. Ο Κλόβις έχει επαφές τόσο με στελέχη του γερμανικού ΥΠΕΞ, όσο και με τον πρέσβη του Βερολίνου στην Ουάσινγκτον, Πίτερ Γουίτινγκ. Επισήμως οι εκπρόσωποι των δυο πλευρών αρνούνται να σχολιάσουν τις συνομιλίες. 

Ads

Το Βερολίνο ενδιαφέρεται να μάθει τι θα σήμαινε μια νίκη του Ντόναλντ Τραμπ για τις γερμανό – αμερικανικές σχέσεις αλλά και κατά πόσον ο υποψήφιος σοβαρολογεί όταν εκτοξεύει τις επιθετικές δηλώσεις του αναφορικά με την εξωτερική πολιτική που θα ακολουθήσει. 

Κεντρικό ζήτημα για το Βερολίνο αποτελεί το θέμα του ΝΑΤΟ. Ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι η συμμαχία είναι ξεπερασμένη κι ότι θα προσπαθήσει να επαναδιαπραγματευτεί το πλαίσιο. Επίσης έχει υποστηρίξει ότι χώρες σαν τη Γερμανία θα πρέπει στο μέλλον να πληρώνουν περισσότερα για τη δική τους ασφάλεια κι αν αυτό δεν γίνει οι ΗΠΑ θα αποσύρουν τα στρατεύματά τους.

Στις συνομιλίες του με Γερμανούς αξιωματούχους ο Κλόβις προσπάθησε να κατευνάσει τις ανησυχίες των Γερμανών, στέλνοντας το μήνυμα ότι τα πράγματα «δεν είναι και τόσο τρομερά». Ισχυρίστηκε ότι ο Τραμπ «είναι επιχειρηματίας και γι’ αυτό διαπραγματεύεται τα πάντα».

Οι Γερμανοί αξιωματούχοι δεν φοβούνται στην πραγματικότητα ότι ο Τραμπ θα διαλύσει το ΝΑΤΟ αλλά ότι θα επικεντρωθεί στο ζήτημα του κόστους της συμμαχίας και την οικονομική συμμετοχή των μελών. Στην περίπτωση αυτή η νίκη του ρεπουμπλικάνου υποψηφίου «θα μπορούσε να είναι ακριβή για τη Γερμανία».

Το ίδιο θα μπορούσε να συμβεί και για τις γερμανικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με εσωτερική ανάλυση του γερμανικού υπ. Οικονομικών. Η εν λόγω έκθεση αναφέρει ότι «μια νίκη του Τραμπ θα σήμαινε συρρίκνωση του ΑΕΠ, λιγότερες θέσεις εργασίας και αύξηση της ανεργίας (σ.σ. στις ΗΠΑ), εξελίξεις που θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά τις γερμανικές εξαγωγές». Προσθέτει επίσης ότι οι οικονομικές ιδέες του Τραμπ «δεν είναι εφικτές, παραβιάζουν τη διεθνή αλλά ακόμη και την αμερικανική νομοθεσία και δεν θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για μια ρεαλιστική οικονομική πολιτική». 

Τέλος στο μικροσκόπιο των Γερμανών έχουν μπει και οι προσωπικές επιθέσεις του Τραμπ κατά της Μέρκελ, την οποία στελέχη των ρεπουμπλικάνων έχουν χαρακτηρίσει «αφελή σοσιαλίστρια παλαιάς κοπής». Ο ίδιος ο Τραμπ έχει χαρακτηρίσει καταστροφική, για την Γερμανία, την πολιτική της Μέρκελ για τους πρόσφυγες, ενώ όταν η Κλίντον πρότεινε, πρόσφατα, να δεχτούν οι ΗΠΑ, περισσότερους πρόσφυγες από τη Συρία, εκείνος την αποκάλεσε «Άνγκελα Μέρκελ των ΗΠΑ».