Όταν η Ινδία πρόσφερε στο Μπουτάν ένα γενναιόδωρο δώρο εμβολίων covid-19 τον Ιανουάριο, το μικρό βασίλειο έκανε μια ασυνήθιστη επιλογή: Αντί να βιαστεί να εμβολιάσει και τους 800.000 πολίτες του, η κυβέρνηση ζήτησε συμβουλές από το Zhung Dratshang, ένα τάγμα βουδιστών μοναχών. Εκείνοι αποκρίθηκαν ότι «τα άστρα δεν ήταν ευοίωνα».

Ads

«Καλύτερα να περιμένετε δύο μήνες και στη συνέχεια να βεβαιωθείτε ότι η πρώτη δόση θα χορηγηθεί σε γυναίκα που γεννήθηκε στο Έτος του Πίθηκου».

Έτσι, το Μπουτάν περίμενε μέχρι τις 27 Μαρτίου, προτού ο Τσέρινγκ Ζάνγκμο χορηγήσει το πρώτο εμβόλιο στη Νίντα Ντέμα. Ο εμβολιασμός πραγματοποιήθηκε σε ένα σχολείο της πρωτεύουσας, Thimphu, την ευοίωνη ώρα, στις 9.30 το πρωί, με τη συνοδεία ψαλμών, προσευχών και κεριών.

Αλλά στη συνέχεια δεν υπήρξε καμία καθυστέρηση. Μέσα σε μία εβδομάδα, το 85% του ενήλικου πληθυσμού του Μπουτάν είχε λάβει την πρώτη δόση. Μόνο δύο χώρες, το Ισραήλ και οι Σεϋχέλλες, έχουν εμβολιάσει ελαφρώς υψηλότερο ποσοστό ατόμων, αλλά και οι δύο χρειάστηκαν μήνες για να το κάνουν (βλ. Διάγραμμα).

Ads

image

Η επιτυχία οφείλεται όχι μόνο στους αστρολόγους του Μπουτάν, αλλά και στους πολιτικούς ηγέτες του. Ο Jigme Khesar Namgyel Wangchuck, ο «Βασιλιάς των Δράκων», δημιούργησε τους Guardians of Peace, ένα σώμα εθνικής υπηρεσίας ντυμένο στα πορτοκαλί που βοήθησε στη δημιουργία και τη στελέχωση περισσότερων από 1.200 σταθμών εμβολιασμού σε ολόκληρη τη χώρα. Ο πρωθυπουργός, Lotay Tshering, είναι ο ίδιος γιατρός και ο υπουργός Υγείας, Dechen Wangmo, είναι κάτοχος πτυχίων καρδιολογίας και επιδημιολογίας από διάσημα αμερικανικά πανεπιστήμια.

Εκλεγμένη το 2018 με μια πλατφόρμα που έδινε έμφαση στη δημόσια υγεία, η κυβέρνηση  αντέδρασε έντονα στην πανδημία. Τα μέτρα καραντίνας ήταν αυστηρά: τον Μάρτιο ο ίδιος ο βασιλιάς πέρασε μια υποχρεωτική εβδομάδα σε απομόνωση, αφού επέστρεψε στο Thimphu από περιοδεία στις νότιες επαρχίες, και ο πρωθυπουργός κλειδώθηκε για 21 ημέρες μετά από επίσημο ταξίδι στο Μπαγκλαντές.

Ο κ. Tshering, του οποίου η σελίδα στο Facebook είναι σε μεγάλο βαθμό αφιερωμένη στο να ενημερώνει το κοινό σχετικά με τον covid-19, εξηγεί, ότι επειδή η εφοδιαστική αλυσίδα αποθήκευσης και παράδοσης εμβολίων είναι περίπλοκη και επειδή μερικοί άνθρωποι υποφέρουν από παρενέργειες, θεώρησε λογικό να επιζητήσει τη λαϊκή αποδοχή, μετατρέποντας την εκστρατεία εμβολιασμού, σε μια πανηγυρική εθνική εκδήλωση.

Το σφιχτό πρόγραμμα εμβολιασμού ήταν λογικό και για έναν άλλο λόγο. Η Ινδία, ο παραδοσιακός ευεργέτης του Μπουτάν, δεν παρείχε στον μικρό σύμμαχό της πλήρη τροφοδοσία εμβολίων, ταυτόχρονα. Με τον εμβολιασμό όλων γρήγορα, το Μπουτάν άσκησε επίσης διακριτική πίεση στην Ινδία, η οποία αντιμετωπίζει τα δικά της προβλήματα εφοδιασμού, για να παραδώσει σύντομα τις απαιτούμενες ενισχυτικές δόσεις.

Αν και το Μπουτάν κατέγραψε μόνο έναν θάνατο από το covid-19, δεν είναι εντελώς χωρίς προβλήματα. Η ανεργία βρίσκεται σε ύψος ρεκόρ, για τα δεδομένα του βασιλείου, αν και είναι μόλις 5%. Το κόστος του πράσινου τσίλι, ένα βασικό συστατικό (μαζί με το τυρί yak) του ema datshi, του βασικού πιάτου των Μπουτάνι, έχει φτάσει τα εντυπωσιακά 700 ngultrum το κιλό, δηλαδή σχεδόν 10 δολάρια.

Ο υπουργός Εσωτερικών παραιτήθηκε πρόσφατα αφού ομολόγησε ότι υπέβαλε ψευδή αξίωση αποζημίωσης για ζημία στο αυτοκίνητό του.

Προβλήματα που μάλλον θα παρακαλούσε να έχει ο υπόλοιπος κόσμος.

Πηγή: Economist