Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε στις 6 Ιανουαρίου με έναν αναλυτή της Goldman Sachs, τόνισε ότι «η Όμικρον είναι μια πρόκληση, γιατί η νέα παραλλαγή εισάγει την έννοια της τέταρτης δόσης πριν από τον ετήσιο εμβολιασμό».

Ads

«Ο ιός δεν θα φύγει, θα παραμείνει ίσως για μια δεκαετία. Είναι ενδημικός, έχει την ικανότητα να δημιουργεί παραλλαγές για τις οποίες, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, θα συνεχίσει να συνυπάρχει με την ανθρωπότητα για τα επόμενα χρόνια» , τόνισε ο Μπουρλά, σύμφωνα με την εφημερίδα Ιl Tempo, μιλώντας με τον αναλυτή Κρίς Σιμπουτάνι, που είναι επιφορτισμένος με την αξιολόγηση των προοπτικών των μετοχών της Pfizer και την ικανότητα της εταιρείας να αυξάνει τα μερίσματα για τους επενδυτές.

Ο Μπουρλά επεσήμανε ότι το δεύτερο πράγμα που γνωρίζουμε «είναι ότι τα εμβόλια και η φυσική ανοσία δεν διαρκούν πολύ. Το γνωρίζουμε αυτό με όλες τις παραλλαγές μέχρι στιγμής, και πρόκειται να το μάθουμε και με την Όμικρον: η ανοσολογική απόκριση διαρκεί μερικούς μήνες. Για αυτό έχω κάνει την πρόβλεψη ότι θα χρειαστούμε μια σειρά από τρεις δόσεις και στη συνέχεια έναν ετήσιο επανεμβολιασμό για να διατηρήσουμε ένα καλό επίπεδο ανοσίας.

Φαίνεται όμως ότι είναι μια πρόκληση, γιατί η νέα παραλλαγή εισάγει την έννοια της τέταρτης δόσης πριν από τον ετήσιο εμβολιασμό» προέβλεψε ο Μπουρλά.

Ads

Συμπερασματικά, πρόσθεσε, «νομίζω ότι το πιο πιθανό σενάριο είναι ένας ετήσιος εμβολιασμός, αλλά πιστεύω ότι αυτό θα συμβεί τα επόμενα χρόνια».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer, διαβεβαίωσε επίσης ότι «υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα να έχουμε ένα πολύ αποτελεσματικό εμβόλιο για την Όμικρον μέχρι τον Απρίλιο και θα είμαστε σε θέση να το παράγουμε με μαζικό τρόπο σε δισεκατομμύρια δόσεις αν χρειαστεί».

Η παραγωγή του χαπιού θέλει μήνες

Από την άλλη, ο Μπουρλά, δήλωσε αισιόδοξος για το Paxlovid, το αντιικό χάπι που εγκρίθηκε στα τέλη Δεκεμβρίου από τον FDA για τη θεραπεία κατά του Covid, αλλά εξήγησε ότι η παραγωγή θα διαρκέσει πολλούς μήνες.

«Είναι κάτι που μπορούμε να χειριστούμε πολύ καλύτερα από την παραγωγή mRNA. Δεν είναι τεχνικά απαιτητικό. Το θέμα είναι ότι χρειάζεται χρόνος ειδικά για να συντεθεί το δραστικό συστατικό, οπότε η χημεία διαρκεί μήνες. Πρέπει να έχουμε ένα πρόγραμμα, ας πούμε, 9 μηνών μπροστά μας».

Η εφημερίδα Il Tempo γράφει επίσης ότι χάρη στο εμβόλιο που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την Biontech, η Pfizer είδε τα έσοδά της να εκτινάσσονται στα 80 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021. «Ένα επίπεδο που πριν από την Covid ήλπιζα ότι θα μπορούσαμε να φτάσουμε το 2030», αποκάλυψε ο Μπουρλά.