Τα πάντα είναι στο τραπέζι ανέφερε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ μιλώντας για τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας μετά το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών στο Λουξεμβούργο.

Ads

«Όσον αφορά στις κυρώσεις συνεχίσαμε τη συζήτηση για την εφαρμογή τους έτσι ώστε να αποφύγουμε όποια κενά. Υπολογίσαμε τον αντίκτυπο των κυρώσεων στη ρωσική οικονομία και θα συνεχίσουμε να συζητάμε τι άλλο μπορεί να γίνει. Τα πάντα είναι στο τραπέζι συμπεριλαμβανομένων των κυρώσεων στο πετρέλαιο και το αέριο, αλλά σήμερα δεν ελήφθη καμία απόφαση», ανέφερε ο κ. Μπορέλ.

Επιπροσθέτως, έκανε λόγο για «ασύμμετρο σοκ» για τα κράτη-μέλη, διότι η κατάσταση τα επηρεάζει με διαφορετικό τρόπο τόσο σε σχέση με τους πρόσφυγες όσο και με την ενέργεια, ενώ υπογράμμισε τη σημασία της «στρατηγικής αυτονομίας» στο ενεργειακό.

Επιπλέον, ο Ύπατος Εκπρόσωπος σημείωσε ότι οι Υπουργοί Εξωτερικών μίλησαν με τον Γενικό Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, αλλά έγινε και βιντεοδιάσκεψη με την Γενική Εισαγγελέα της Ουκρανίας.

Ads

«To πρωί είχαμε συνάντηση με τον Γενικό Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. Πρώτον, για να δούμε πώς θα λογοδοτήσει η Ρωσία για τις παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου. Θα παρέχουμε βοήθεια στην καταγραφή των εγκλημάτων πολέμου. Είχαμε παράλληλα βιντεοδιάσκεψη με την Γενική Εισαγγελέα της Ουκρανίας. Συζητήσαμε για την κατάσταση. Θα στηρίξουμε και τους δύο εισαγγελείς οικονομικά και με την ομάδα μας στο πεδίο», επισήμανε ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Τόνισε επίσης ότι η ρωσική επιθετικότητα συμπεριλαμβάνει δύο λέξεις για να χαρακτηριστεί: η πρώτη είναι η λέξη «αποτυχία». Ο κ. Μπορέλ έκανε λόγο για μεγάλη αποτυχία του ρωσικού στρατού σημειώνοντας ότι τώρα εγκαταλείπει το Κίεβο. «Είδαν ότι είναι αδύνατο να πάρουν την πρωτεύουσα και ανασυντάσσουν τα στρατεύματα στα ανατολικά» ανέφερε.

Η δεύτερη λέξη που χαρακτηρίζει τη ρωσική επιθετικότητα κατά τον Ύπατο Εκπρόσωπο είναι «τρόμος». «Οι Ρώσοι άφησαν πίσω νεκρούς αμάχους, κατεστραμμένες πόλεις, βομβαρδισμούς χωρίς διάκριση σαν αυτόν που είδαμε στον σιδηροδρομικό σταθμό» σημείωσε.

«Βρισκόμαστε ενώπιον ενός διλήμματος,  να αποφασίσουμε τι είναι πιο σημαντικό: κυρώσεις ή όπλα», είπε ο Ζαν Άσελμπορν, υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου.  «Το συμπέρασμά μου — κι αν μου το πρότεινε κάποιος πριν δυο μήνες θα τον έλεγα τρελό – είναι ότι τώρα χρειάζονται τα όπλα».

Κατά το Bloomberg, η ευρωπαϊκή στροφή έχει να κάνει και με το γεγονός ότι στενεύουν τα περιθώρια για μία καθολική συμφωνία νέων μέτρων. Η ΕΕ απαγόρευσε την εισαγωγή ρωσικού άνθρακα την περασμένη εβδομάδα, αλλά η τελική συμφωνία επιτεύχθηκε μόνο μετά την συμφωνία να υπάρξει μια περίοδος τεσσάρων μηνών μέχρι να ξεκινήσει το εμπάργκο.

Ούτε οι πιέσεις, στην σημερινή σύνοδο των υπουργών για απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου βρήκε πρόσφορο έδαφος, σύμφωνα με διπλωμάτη της ΕΕ.