Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ προχώρησε σε δηλώσεις το βράδυ της Κυριακής και αφού υπογράμμισε ότι «αυτή είναι μια καθοριστική στιγμή για την Ευρώπη» και ότι «θέλουμε να υπερασπιστούμε την ειρήνη», σημείωσε ότι:

Ads
  • Η ΕΕ θα στηρίξει την παράδοση στρατιωτικού εξοπλισμού αξίας 450 εκατ. ευρώ στην Ουκρανία
  • Η ΕΕ θα υποδεχθεί Ουκρανούς πρόσφυγες από την Ουκρανία χωρίς άσυλο για τρία χρόνια

«Θέλουμε να διατηρήσουμε την ειρήνη στην Ευρώπη, αλλά πρέπει να είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε την ειρήνη στην Ευρώπη… Οι προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουμε ως Ευρωπαϊκή Ένωση θα αυξηθούν», σημείωσε και πρόσθεσε ότι οι Ρώσοι που επιτρέπουν την εισβολή στην Ουκρανία θα πρέπει να «πληρώσουν υψηλό τίμημα για τις πράξεις τους».

Επιπλέον, οι «27» συμφώνησαν στην αποδέσμευση 50 εκατομμυρίων ευρώ για την προμήθεια καυσίμων στην Ουκρανία.

Παράλληλα, οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ ενέκριναν το νέο πακέτο οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, το οποίο περιλαμβάνει το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, τον αποκλεισμό ρωσικών τραπεζών από το διεθνές τραπεζικό σύστημα SWIFT και το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων Ρώσων ολιγαρχών στην ΕΕ.

Ads

Οι «27», ενέκριναν, επίσης, την απαγόρευση του εναέριου χώρου της ΕΕ για τις ρωσικές αεροπορικές εταιρείες και όλα τα ρωσικά αεροπλάνα, καθώς και την απαγόρευση της μετάδοσης στην ΕΕ του “Russia Today”, του “Sputnik” και των θυγατρικών τους που «παραπληροφορούν», όπως είπε ο Μπορέλ.

Η κρίση θα μπορούσε να μεταφερθεί και αλλού

«Η Ένωση ανησυχεί πως η κρίση που προκλήθηκε από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, θα μπορούσε να διαχυθεί σε γειτονικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Μολδαβίας, της Γεωργίας και των Δυτικών Βαλκανίων», τόνισε επίσης.

«Ανησυχούμε για το τι μπορεί να συμβεί στην περιοχή», ανέφερε μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, μετά από μια τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για την κρίση.
«Φοβόμαστε ότι η Ρωσία δεν πρόκειται να σταματήσει στην Ουκρανία και η ρωσική επιρροή μπορεί να αρχίσει να λειτουργεί στις γειτονικές χώρες», πρόσθεσε.