Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ , κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση του έκτακτου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, τόνισε πως η ΕΕ αποφάσισε να συμπεριλάβει στο δεύτερο πακέτο κυρώσεων τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Ads

Σε ερώτηση σχετικά με τα περιουσιακά στοιχεία των Πούτιν και Λαβρόφ, ο Ύπατος Εκπρόσωπος απάντησε ότι δεν είναι δική του δουλειά να τα γνωρίζει. Επίσης, υπογράμμισε ότι ο στόχος δεν είναι ο λαός της Ρωσίας καθώς και ότι «ο Πούτιν δεν είναι ο ρωσικός λαός».

Τέλος, ο Ύπατος Εκπρόσωπος επισήμανε ότι τα περιοριστικά μέτρα που ελήφθησαν θα πλήξουν το 70% του τραπεζικού συστήματος της Ρωσίας.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο αποκλεισμού της Ρωσίας από το σύστημα SWIFT

Ads

Την πιθανότητα αποκλεισμού της Ρωσίας από το διεθνές σύστημα πληρωμών SWIFT άφησε ανοιχτή ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ.

Στη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της συνεδρίασης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, ο κ. Μπορέλ επιβεβαίωσε επίσης ότι στη λίστα του δεύτερου πακέτου κυρώσεων συμπεριλαμβάνονται ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ. Οι μόνοι άλλοι ηγέτες στους οποίους έχει επιβάλλει κυρώσεις η Ε.Ε., είπε, είναι ο Σύρος δικτάτορας Μπασάρ αλ-Άσαντ και ο Λευκορώσος Αλεξάντρ Λουκασένκο.

Σχετικά με τον αποκλεισμό από το SWIFT, ο ύπατος εκπρόσωπος ανέφερε ότι «όλα είναι στο τραπέζι» και ότι «ενδεχομένως να υιοθετηθεί στις επόμενες ημέρες», ανάλογα και με τις επόμενες κινήσεις της Μόσχας. Σχετικά με το δεύτερο πακέτο, είπε ότι περιλαμβάνει 26 ολιγάρχες καθώς και μέλη του ρωσικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας. Προειδοποίησε πάντως ότι η εφαρμογή των νέων κυρώσεων «δεν θα είναι εύκολη».

Επιπλέον, ο κ. Μπορέλ τόνισε «ότι πρέπει να ενισχύσουμε την υποστήριξη που παρέχουμε στη Γεωργία, τη Μολδαβία και τα Δυτικά Βαλκάνια». Θα γίνουμε μάρτυρες «προβοκατόρικων ενεργειών» στα Δυτικά Βαλκάνια, υπογράμμισε, «ειδικά στη Βοσνία Ερζεγοβίνη».