Πριν από περίπου ένα μήνα, και συγκεκριμένα στις 18 Απριλίου, το Ισλαμικό κράτος καλούσε τους υποστηρικτές του να επαναλάβουν τις επιθέσεις στην Ευρώπη εκμεταλλευόμενοι «την ευκαιρία της μάχης ανάμεσα στους σταυροφόρους», εννοώντας την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Ads

Επίσης, υποσχέθηκε πως θα εκδικηθεί τον θάνατο του αρχηγού του τον Φεβρουάριο, του Αμπού Ιμπραΐμ αλ-Χασίμι αλ-Κουράσι, που ανατινάχθηκε κατά την διάρκεια επιχείρησης των ειδικών αμερικανικών δυνάμεων στην βορειοδυτική Συρία.

«Ανακοινώνουμε…ευλογημένη εκστρατεία εκδίκησης», δήλωσε ο Αμπού Ομαρ αλ-Μουτζαχίρ, εκπρόσωπος της οργάνωσης σε ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε στο Telegram.

Την ίδια ώρα, όπως σημειώνει η Deutsche Welle σε σχετικό ρεπορτάζ της, ένα περιοδικό που υποστηρίζει ανοιχτά την Αλ – Κάιντα, πρότεινε στους υποστηρικτές της να πάρουν με κάποιο τρόπο τα όπλα που διανέμονται σε πολίτες στην Ουκρανία, και στη συνέχεια να τα χρησιμοποιήσουν εναντίον των Ευρωπαίων.

Ads

Μέχρι στιγμής ωστόσο η ιδέα έναρξης τρομοκρατικών επιθέσεων στην Ευρώπη, ενώ η Δύση αποσπάται εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, δεν φαίνεται να υφίσταται. Το Ισλαμικό Κράτος, προς το παρόν εξαπολύει επιθέσεις σε άλλες περιοχές, από την Αφρική έως την Ασία, με το μεγαλύτερο μέρος να επικεντρώνεται στην Αφρική.

Ειδικοί ωστόσο, μιλώντας στο γερμανικό μέσο, αναφέρουν κι άλλους τρόπους με τους οποίους μπορούν να επωφεληθούν τέτοιες οργανώσεις.

Αξιοποίηση κοινωνικής αναταραχής

Οι εξτρεμιστές θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν «ένα νέο κύμα κοινωνικής αναταραχής που προκύπτει από το υψηλό κόστος ζωής, σε κοινωνίες που πλήττονται σοβαρά από την πανδημία [COVID-19] και από τις επιπτώσεις της κρίσης στην Ουκρανία», προειδοποίησε πρόσφατα ο Ezzat Ibrahim Youssef, αρχισυντάκτης της αιγυπτιακής εφημερίδας Al Ahram.

Όπως σημειώνει η DW, κατά τη διάρκεια συνάντησης του διεθνούς συνασπισμού για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους στο Μαρόκο αυτό το μήνα, ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου, προέβη σε μια προειδοποίηση: Ότι οι συνέπειες του πολέμου αλλά και της κλιματικής αλλαγής θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν από ομάδες όπως το IS.

Άλλωστε, οι επιπτώσεις του πολέμου προσθέτουν ένα ακόμη επίπεδο δυσκολίας, ειδικά σε χώρες με κάποια προϋπάρχουσα κρίση. Χώρες όπως ο Λίβανος, η Συρία, η Τυνησία, η Λιβύη και η Υεμένη έχουν να αντιμετωπίσουν προβλήματα όπως η έλλειψη σιτηρών, η αύξηση τιμών, ο πληθωρισμός αλλά και το γεγονός ότι πλέον πολλές οργανώσεις που προσφέρουν βοήθεια επικεντρώνονται στην Ουκρανία. Είναι πιθανό λοιπόν, όσο συνεχίζεται ο πόλεμος, τα πράγματα να γίνουν χειρότερα. Έτσι, ειδικοί υποστηρίζουν πως ορισμένοι ντόπιοι θα σκέφτονταν να ενταχθούν σε μια ομάδα όπως το IS.

Γιατί εντάσσονται στο Ισλαμικό Κράτος;

Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας Soufan Group, το 2015 ενταγμένοι στο Ισλαμικό Κράτος ήταν 6.000 Τυνήσιοι, σε σύγκριση με 2.500 Ρώσους, 2.400 Σαουδάραβες, 1.700 Γάλλους και 760 Γερμανούς, μεταξύ πολλών άλλων εθνικοτήτων.

Οι λόγοι για τους οποίους εντάσσεται κανείς στην οργάνωση ποικίλλουν. Όπως αναφέρει η DW, για πολλούς που έρχονταν στο Ιράκ ή τη Συρία από την Ευρώπη, η περιθωριοποίηση των Μουσουλμάνων «πίσω στο σπίτι», έκανε ελκυστική την ιδέα ενός πραγματικού ισλαμικού κράτους. Ωστόσο συνεντεύξεις αργότερα με μαχητές που εντάχθηκαν, φανέρωσαν ότι υπήρχαν και οικονομικά κίνητρα.

«Τα ζητήματα στην Τυνησία που οδήγησαν τόσους πολλούς νέους άνδρες να ενταχθούν στο ΙΚ ήταν οικονομικής φύσης», εξήγησε η Anne Speckhard, διευθύντρια του Διεθνούς Κέντρου για τη μελέτη του βίαιου εξτρεμισμού που εδρεύει στις ΗΠΑ, ή ICSVE, η οποία μάλιστα έχει πάρει συνέντευξη από πρώην μαχητές του ISIS.

«Η ομάδα IS προσέφερε αμειβόμενες θέσεις εργασίας, δωρεάν στέγαση και συζύγους για να παντρευτούν καθώς και σεξουαλικές σκλάβες”, δήλωσε επίσης η Speckhard στη DW.

Απελπισία και θυμός

Υπάρχουν ήδη κάποιες ενδείξεις ότι το ΙΚ εκμεταλλεύεται τα τρέχοντα οικονομικά ζητήματα στη Μέση Ανατολή με παρόμοιο τρόπο. Πρόσφατες αναφορές από την πόλη Τρίπολη του Βόρειου Λιβάνου ανέφεραν πώς πάνω από 40 νεαροί άνδρες είχαν «εξαφανιστεί» νωρίτερα αυτό το έτος.

Οι οικογένειες ανακάλυψαν πού βρίσκονται όταν έμαθαν ότι κάποιοι είχαν σκοτωθεί σε στρατόπεδα εκπαίδευσης της οργάνωσης στην έρημο. Τοπικοί αξιωματούχοι του Λιβάνου, ο οποίος βιώνει οικονομική κρίση, ανέφεραν πως το Ισλαμικό Κράτος προσφέρει αμοιβή άνω των 500 δολαρίων το μήνα. Το ίδιο φαίνεται πως κάνει και το ISIS – Khorasan, το παρακλάδι της οργάνωσης στο Αφγανιστάν. Η Anne Speckhard επισημαίνει πως όντως η οργάνωση «δίνει σε ευάλωτους ανθρώπους κίνητρα για να ενταχθούν».

Ο Charlie Winter, διευθυντής έρευνας στο ExTrac του Ηνωμένου Βασιλείου, και ειδικός σε θέματα του Ισλαμικού Κράτους, υπογραμμίζει πως θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να μάθουμε αν οι εξτρεμιστές θα επωφεληθούν όντως από τον πόλεμο. Μπορεί η επιδείνωση της κατάστασης σε μέρη όπου το ISIS έχει δημιουργήσει δίκτυα να προκαλεί ανησυχία, ωστόσο σύμφωνα με τον ίδιο, η οργάνωση διαθέτει πλέον λιγότερους πόρους και μαχητές, ενώ «έχει δείξει την αληθινή μη – ισλαμική και διεφθαρμένη φύση της σε πολλούς, που δεν θα ξεγελαστούν».