Ο μαύρος Αμερικανός σκηνοθέτης και ηθοποιός Σπάικ Λι και η ηθοποιός Τζέιντα Πίνκετ θα μποϊκοτάρουν την τελετή της απονομής των βραβείων Όσκαρ που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο μήνα για να διαμαρτυρηθούν για την απουσία μαύρων ηθοποιών μεταξύ των υποψηφίων για δεύτερη συνεχή χρονιά.

Ads

Αφού εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για το τιμητικό Όσκαρ που του απονεμήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο, ο Σπάικ Λι εγκάλεσε την Ακαδημία Κινηματογράφου για έλλειψη φυλετικής ποικιλίας μεταξύ των υποψηφίων.

Επέλεξε το Instagram για να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του: «Δεν μπορούμε να το στηρίξουμε αυτό», γράφει ο Σπάικ Λι, αρχίζοντας το μήνυμά του με την κωδική ονομασία αναφοράς “OscarsSoWhite… Again” (τόσο λευκά τα Όσκαρ… και πάλι), αναφερόμενος στο χάσταγκ που εμφανίσθηκε στο Twitter το 2014, όταν κανένας μη λευκός ηθοποιός δεν ήταν υποψήφιος για Όσκαρ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗΌσκαρ: Δώδεκα υποψηφιότητες για την «Επιστροφή»

Ads

«Μα πώς είναι δυνατόν δύο διαδοχικές χρονιές το σύνολο των είκοσι επιλεγμένων στην κατηγορία των ηθοποιών να είναι λευκοί; Και χωρίς καν να αναφέρω τις άλλες κατηγορίες», αναρωτιέται. «Μέσα σε δύο χρόνια σαράντα λευκοί ηθοποιοί και κανένας έγχρωμος».

«Ίσως να μην μπορούμε να παίξουμε», ειρωνεύεται ο ηθοποιός, σκηνοθέτης και παραγωγός, ο οποίος εξηγεί ότι ανακοίνωσε εσκεμμένα την απόφασή του την ημέρα που η Αμερική τιμά τη γέννηση του πάστορα Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ, υπέρμαχου των δικαιωμάτων του πολίτη.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η «αληθινή μάχη» δεν είναι εναντίον της Ακαδημίας Κινηματογράφου, αλλά εναντίον της απουσίας μαύρων από τις θέσεις εξουσίας. Αυτό είναι που εξηγεί, προσθέτει, το γεγονός ότι ορισμένες ταινίες δεν επιλέγονται και ότι οι μαύροι ηθοποιοί συνεχίζουν να έχουν λιγότερες ευκαιρίες και ανταμοιβές.

Ο Σπάικ Λι χαρακτηρίζει αυτή την κατάσταση «γελοία». «Είναι ευκολότερο για έναν μαύρο να γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ, παρά να τεθεί επικεφαλής ενός στούντιο», καταλήγει.

Η ηθοποιός Τζέιντα Πίνκετ Σμιθ, σύζυγος του ηθοποιού Γουίλ Σμιθ, δήλωσε επίσης ότι δεν θα παρευρεθεί στην τελετή της 28ης Φεβρουαρίου. Είχε ήδη αναφέρει το ενδεχόμενο αυτό όταν είδε πως ο σύζυγός της δεν επελέγη ως υποψήφιος για Όσκαρ για τον ρόλο του στην ταινία «Concussion».

Σ’ ένα βίντεο που ανήρτησε στο Facebook, δηλώνει: «Είναι ίσως καιρός να αποσύρουμε όλους τους πόρους μας και να τους επανεπενδύσουμε στην κοινότητά μας, στα προγράμματά μας και να δημιουργήσουμε παραγωγές για εμάς τους ίδιους που αναγνωρίζουμε την αξία μας…».

image

«Απαγοητευμένη» με τις αποκλειστικά «λευκές» υποψηφιότητες, λέει η πρόεδρος της AMPAS

Στις 15 Ιανουαρίου, η πρόεδρος της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών (AMPAS) Τσέριλ Μπουν Άιζαακς πήρε θέση στο θέμα, δηλώνοντας κατ’ αρχάς «απαγοητευμένη» και σημειώνοντας πως, παρότι η Ακαδημία, η οποία απονέμει τα Όσκαρ, έκανε αλλαγές τα τελευταία χρόνια για να προωθήσει την ποικιλία, «η αλλαγή δεν έρχεται τόσο γρήγορα όσο θα θέλαμε. Είναι ανάγκη να κάνουμε περισσότερα».

Η Άιζαακς, η οποία είναι Αφροαμερικανίδα, ζήτησε να γίνουν «μεγάλες αλλαγές», λέγοντας πως είναι «θλιμμένη και απογοητευμένη» από το γεγονός ότι δεν υπάρχουν μαύροι μεταξύ των φετινών υποψηφίων.

«Τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες θα επανεξετάσουμε τη στρατολόγηση των μελών μας ώστε να φέρουμε την ποικιλία που τόσο χρειαζόμαστε», δήλωσε η Άιζαακς