«Η Τουρκία και η Ελλάδα είναι δύο πολύτιμοι σύμμαχοι», τόνισε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, κληθείς να σχολιάσει τις επιθετικές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά της Ελλάδας.

Ads

Ερωτηθείς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, στις Βρυξέλλες, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ απάντησε σχετικά με τις επιθετικές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου:

«Η Τουρκία και η Ελλάδα είναι δύο πολύτιμοι σύμμαχοι. Συμμετέχουν και συμβάλλουν στο ΝΑΤΟ με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Οι όποιες διαφορές μεταξύ τους πρέπει να επιλυθούν με διπλωματικά μέσα. Στο ΝΑΤΟ έχουμε ένα μηχανισμό αποκλιμάκωσης – ο οποίος έχει ήδη χρησιμοποιηθεί – μέσω του οποίου η Τουρκία και η Ελλάδα δεσμεύονται να παρέχουν πληροφορίες και τρόπους για την αποκλιμάκωση κάθε επικίνδυνης κατάστασης ή συμπεριφοράς στο Αιγαίο».

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, ‘Αντονι Μπλίνκεν, είπε ότι συμφωνεί με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ ότι η Ελλάδα και η Τουρκία είναι «δύο πολύτιμοι και σημαντικοί σύμμαχοι» – φίλοι των ΗΠΑ. «Έχουν διαφορές και θέλουμε να τους δούμε να τις επιλύουν με εποικοδομητικό τρόπο, μέσα από το διάλογο – έχει ξαναγίνει αυτό στο παρελθόν και αυτό αναμένουμε ότι θα ξαναγίνει».

Ads

Επαναβεβαίωση της ενότητας του ΝΑΤΟ

Εξάλλου, ερωτηθείς αν η Τουρκία θέτει σε κίνδυνο την ενότητα της Συμμαχίας με τη στάση της σε σειρά ζητημάτων (π.χ. Ρωσία, προσχώρηση Φινλανδίας και Σουηδίας), ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ απάντησε ότι οι προκλήσεις λόγω της επιθετικότητας της Ρωσίας στην Ουκρανία, είναι σημαντικές για όλους τους Συμμάχους.

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι επικεντρώνουμε την προσοχή και τα μέσα μας στη στήριξη της Ουκρανίας. Αυτό που εξέλαβα σήμερα μέσα στην αίθουσα, με παρόντες όλους τους συμμάχους του ΝΑΤΟ, ήταν μια πολύ ισχυρή επαναβεβαίωση αυτής της ενότητας», ανέφερε ο ‘Αντονι Μπλίνκεν.

Φυσικό να υπάρχουν και διαφορές

Από την πλευρά του, ο Γενς Στόλτενμπεργκ είπε ότι είναι φυσικό να υπάρχουν διαφορές μέσα στο ΝΑΤΟ. «Είμαστε 30 διαφορετικές Δημοκρατίες και φυσικά δεν συμφωνούμε πάντα σε όλα τα ζητήματα», είπε. Στο τέλος – σημείωσε – οι διαφωνίες ξεπερνιούνται, κάτι το οποίο αποδείχθηκε στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ καλωσόρισε σήμερα τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ στο Αρχηγείο του ΝΑΤΟ για μια συνεδρίαση του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου με θέμα την αντιμετώπιση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Ο Γ. Στόλτενμπεργκ τόνισε την άνευ προηγουμένου στρατιωτική, οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια από τους Συμμάχους του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, προκειμένου να διατηρήσει το δικαίωμά της στην αυτοάμυνα.

Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, ο Γ. Στόλτενμπεργεκ δήλωσε: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρωτοστατούν. Χαιρετίζω τα δισεκατομμύρια δολάρια πρόσθετης υποστήριξης που ανακοινώθηκαν αυτήν την εβδομάδα. Χθες συμμετείχα στην Ομάδα Επαφής για την ‘Αμυνα της Ουκρανίας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στο Ράμστάιν. Όλοι συμφωνήσαμε στη σημασία της ενίσχυσης και της διατήρησης της στρατιωτικής μας υποστήριξης, ώστε η Ουκρανία να επικρατήσει ως ανεξάρτητο κυρίαρχο κράτος».

Ερντογάν: «Αν δεν μας δώσουν F16, μαχητικά πουλάει και η Ρωσία»

Από τη μεριά του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάνδήλωσε πως η Άγκυρα θα μπορούσε να στραφεί και προς άλλες αγορές για την απόκτηση μαχητικών αεροσκαφών, αν οι ΗΠΑ δεν δώσουν τα F-16. Την ίδια ώρα, εμφανίζεται έτοιμος να μεσολαβήσει στη Ρωσία, για να στείλει τρόφιμα και άλλα αγαθά στις φτωχές χώρες μέσω Μαύρης Θάλασσας.

«Ελπίζω ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα μας σπρώξουν προς άλλες οδούς. Θέλω να πω μ’ αυτό πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι οι μόνες στον κόσμο που πωλούν μαχητικά αεροπλάνα. Η Αγγλία, η Γαλλία, η Ρωσία πωλούν επίσης. Είναι δυνατό να τα προμηθευτούμε παντού», είπε ο Τούρκος πρόεδρος, που είχε προκαλέσει την οργή του ΝΑΤΟ και ειδικά της Ουάσιγκτον όταν αποφάσισε να αποκτήσει το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S400.

Και επισήμανε ότι «υπάρχουν ήδη κάποιοι που μας στέλνουν σινιάλα», αναφερόμενος σε χώρες εν δυνάμει προμηθευτές.

Πάντως, δήλωσε με νόημα ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, «έχει μια θετική προσέγγιση σε ό,τι αφορά τα F-16, αλλά άφησε να εννοηθεί πως οι Ρεπουμπλικάνοι είναι κατά. Ο υπουργός μου των Εξωτερικών συνάντησε έναν αντιπρόσωπο των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλγαρία, ο οποίος είπε πως θα μπορούσαν να μας υποστηρίξουν».

Στη συνέχεια, όπως μεταδίδει το τουρκικό δίκτυο Haberturk, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήρθε εμμέσως να στηρίξει τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος υποστηρίζει ότι τα ουκρανικά σιτηρά και άλλα αγαθά που φεύγουν από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας δεν πηγαίνουν στις φτωχές χώρες, αλλά στις πλούσιες δυτικές.

Ο διάδρομος της Μαύρης Θάλασσας δημιουργήθηκε έπειτα από συμφωνία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και έχει στόχο να αποτραπεί παγκόσμια επισιτιστική κρίση.

Ο Πούτιν την Τετάρτη άφησε να εννοηθεί ότι πρέπει να αλλάξουν οι όροι της συμφωνίας, διότι αποστέλλονται σιτηρά, άλλα τρόφιμα και λιπάσματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία παρά σε φτωχές χώρες.

Ο Τούρκος πρόεδρος, που έδωσε δίκιο στον Ρώσο πρόεδρο, είπε σχετικά: «Όπως δήλωσε ο κ. Πούτιν, εκείνα τα πλοία (που χρησιμοποιούν τον διάδρομο) πηγαίνουν είτε σε ανεπτυγμένες είτε σε αναπτυσσόμενες χώρες. Ίσως γι’ αυτό τον λόγο ο κ. Πούτιν δεν αποστέλλει ρωσικά προϊόντα. Φυσικά, στη συνάντησή μας στη Σαμαρκάνδη, θα του ζητήσουμε να στείλει ρωσικά προϊόντα μέσω του διαδρόμου με πλοία».

Και πρόσθεσε ότι «εάν αρχίσουν να φθάνουν ρωσικά σιτηρά, θα αποστέλλουμε αυτά τα σιτηρά, άλλα προϊόντα, στο σύνολό τους, έως ότου φθάσουν σε αυτές τις φτωχές αφρικανικές χώρες».

«Υπάρχουν πολλές χώρες σε δύσκολη κατάσταση, ιδίως στην Αφρική, τις οποίες χρειάζεται να αγκαλιάσουμε και να στείλουμε αυτά τα προϊόντα το συντομότερο δυνατόν», πρόσθεσε