Ο Εμανουέλ Μακρόν φαίνεται να υποβαθμίζει το μέγεθος των επιχειρηματικών συμφωνιών, στην διάρκεια της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Κίνα, δηλώνοντας ότι άλλες χώρες στο παρελθόν επέτυχαν μεγάλα οικονομικά συμβόλαια, που επισκιάζουν την σημερινή μέτρια πραγματικότητα.

«Η φιλοσοφία μου είναι να μην επιδεικνύω τα μεγέθη των οικονομικών συμφωνιών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μακρόν, στην γαλλική κοινότητα του Πεκίνου.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, δήλωσε επιπλέον ότι μία συμφωνία με την Κίνα για την αγορά 184 αεροσκαφών Airbus A320 θα ολοκληρωθεί σύντομα, τονίζοντας ότι η χώρα του φιλοδοξεί να πωλήσει και αεροσκάφη Α350 και Α380, μέσα στις επόμενες εβδομάδες ή μήνες.

«Για την παραγγελία των 184 αεροσκαφών Α320, αυτή θα ολοκληρωθεί σύντομα», δήλωσε ο Μακρόν, ενώ πρόσθεσε ότι η παραγγελία αυτή, επιβεβαιώθηκε στον ίδιο από τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.

«Έχουμε επίσης φιλοδοξίες για πωλήσεις αεροσκαφών Α350 και Α380 μεσαίας και μακράς ακτίνας δράσης, μέσα στις επόμενες εβδομάδες ή μήνες», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, δήλωσε ότι η Κίνα τον διαβεβαίωσε ότι θα σεβαστεί την αρχή της ισότητας στα μερίδια της αγοράς, μεταξύ των εταιριών Airbus και Boeing

Πάντως ο Γάλλος πρόεδρος προσφέρθηκε να καταστήσει τη Γαλλία πιο ανοικτή στις κινεζικές επενδύσεις με αντάλλαγμα μεγαλύτερη πρόσβαση στην ανθηρή αγορά της Κίνας, προειδοποιώντας κατά τη διάρκεια συνομιλιών στο Πεκίνο ότι οι υφιστάμενες εμπορικές ανισορροπίες θα οδηγήσουν σε προστατευτισμό.

Ο Μακρόν ελπίζει ότι το μεγαλύτερο άνοιγμα της Κίνας, σε συνδυασμό με τις προσπάθειες άσκησης επιρροής από τους 50 επιχειρηματίες που τον συνοδεύουν, θα βοηθήσουν να περιοριστεί το εμπορικό έλλειμμα των 30 δισεκ. ευρώ που έχει το Παρίσι με το Πεκίνο.

Ο Γάλλος πρόεδρος συνοδεύεται από μερικά από τα πλέον ηχηρά ονόματα του γαλλικού επιχειρηματικού κόσμου, περιλαμβανομένων υψηλόβαθμων στελεχών από την Airbus, BNP Paribas, AccorHotels, EDF and LVMH.

«Έχουμε μια πρόσβαση στις αγορές που δεν είναι ισορροπημένη, ούτε ικανοποιητική», δήλωσε ο Μακρόν σε εκπροσώπους του γαλλικού και του κινεζικού επιχειρηματικού κόσμου σε εκκολαπτήριο νεοφυών επιχειρήσεων στο Πεκίνο.

«Εάν δεν το αντιμετωπίσουμε αυτό με υπευθυνότητα, η πρώτη, φυσική αντίδραση θα είναι να καταστούν πιο κλειστές και οι δύο πλευρές».

Ο Μακρόν, που συναντήθηκε με τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ χθες το βράδυ (τοπική ώρα), δήλωσε ότι οι χώρες θα βρεθούν αντιμέτωπες με μια επιζήμια, και για τις δύο, κατάσταση εάν οι συνεχείς περιορισμοί στις ξένες επιχειρήσεις στην Κίνα οδηγήσουν τη Γαλλία και την Ευρώπη στο να πατήσει φρένο στις κινεζικές επενδύσεις στην Ευρώπη.

«Αντ΄ αυτού, ας ανοίξουμε και οι δύο», δήλωσε ο Μακρόν, του οποίου η κυβέρνηση έχει παράλληλα ζητήσει μεγαλύτερο έλεγχο επί των κινεζικών επενδύσεων στην Ευρώπη, ιδιαίτερα σε ευαίσθητους τομείς, ανησυχώντας για την προστασία των γαλλικών συμφερόντων και της ασφάλειας.

Σε κάθε περίπτωση, οι αξιωματούχοι της γαλλικής αποστολής είναι βέβαιοι για την επιτυχία της επίσκεψης. «Είμαστε βέβαιοι ότι θα πετύχουμε περισσότερα από ό,τι απλά συμβολικές κινήσεις», δήλωσε Γάλλος αξιωματούχος, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. Στο εκκολαπτήριο νεοφυών επιχειρήσεων, η γαλλική εταιρία μηχανολογικού εξοπλισμού Fives υπέγραψε συμφωνία με την κινεζική εταιρία ηλεκτρονικού εμπορίου JD.com, η οποία θα δημιουργήσει ένα κέντρο logistics στη Γαλλία προκειμένου να προωθεί γαλλικά τρόφιμα και προϊόντα πολυτελείας προκειμένου να πωλούνται διαδικτυακά στην Κίνα. Η JD.com συμφώνησε να πουλά γαλλικά προϊόντα αξίας 2 δισ. ευρώ -όπως το κονιάκ Remy Martin ή το εμφιαλωμένο νερό Evian - στην ιστοσελίδα της τα επόμενα δύο χρόνια.