O Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατά τη συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη έφερε στη συζήτηση και την κατάσταση που επικρατεί στο Αιγαίο και τη Συρία, κρατώντας όμως ίσες αποστάσεις.

Ads

Σύμφωνα με την ενημέρωση του Λευκού Οίκου για τη συνάντηση των δυο ηγετών, υπήρξε αναφορά και στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Αιγαίο, αλλά και στη Συρία.

«Μίλησαν για τη σημασία της διατήρησης της σταθερότητας στο Αιγαίο και τη Συρία», αναφέρει χαρακτηριστικά η Ουάσιγκτον στην ενημέρωση για τη συνομιλία των προέδρων ΗΠΑ και Τουρκίας.

Συγκεκριμένα, μετά το πέρας της συνάντησης, ο Λευκός Οίκος εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

Ads

«Ο πρόεδρος Μπάιντεν καλωσόρισε την τριμερή συμφωνία της Τουρκίας με τη Φινλανδία και τη Σουηδία που ανοίγει τον δρόμο για τους Συμμάχους για την πρόσκλησή τους σε συμμετοχή στο ΝΑΤΟ. Οι ηγέτες συζήτησαν για τη διαρκή υποστήριξή τους στην Ουκρανία και την άμυνά της έναντι της ρωσικής επιθετικότητας, όπως και για τη σημασία να απομακρυνθούν τα ρωσικά εμπόδια για την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών.

»Επίσης, συζήτησαν για τη σημασία της διατήρησης της σταθερότητας στο Αιγαίο και τη Συρία. Ο πρόεδρος Μπάιντεν επανέλαβε την επιθυμία του να διατηρηθούν οι παραγωγικές διμερείς σχέσεις, και οι ηγέτες συμφώνησαν στη σημασία της διαρκούς στενής επικοινωνίας μεταξύ των κυβερνήσεων».