Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, αντιμέτωπος με σφοδρές επικρίσεις για τη διαχείριση της αμερικανικής αποχώρησης από το Αφγανιστάν, που έχει προκαλέσει χάος, απευθύνθηκε με νέο διάγγελμα στον αμερικανικό λαό, για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες, σχετικά με τις προσπάθειες απομάκρυνσης Αμερικανών και Αφγανών πολιτών.

Ads

Οι ΗΠΑ προσπαθούν να απομακρύνουν χιλιάδες ανθρώπους από το Αφγανιστάν έως την προθεσμία της 31ης Αυγούστου, αν και ο Μπάιντεν δήλωσε αυτήν την εβδομάδα πως τα αμερικανικά στρατεύματα στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, τα οποία παρέχουν ασφάλεια για τις επιχειρήσεις απομάκρυνσης πολιτών, θα μπορούσαν να μείνουν για μεγαλύτερο διάστημα, εάν κάτι τέτοιο καταστεί αναγκαίο.

Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές υποστηρίζουν ότι ο Μπάιντεν δεν ενήργησε αρκετά γρήγορα για να απομακρύνει τους ευάλωτους ανθρώπους από το Αφγανιστάν, μπροστά στην ταχεία προέλαση των Ταλιμπάν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε ότι έχει εργαστεί για να βγουν από το Αφγανιστάν 204 Αμερικανοί δημοσιογράφοι.

Ads

«Θέλω να παρέχω στον αμερικανικό λαό σύντομη ενημέρωση για όσα συμβαίνουν στο Αφγανιστάν» είπε ο Τζο Μπάιντεν που είχε δίπλα του την αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις και τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν. Όπως είπε, από τη Δευτέρα έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος αναφορικά με την επιχείριση εκκένωσης πολιτών από την Καμπούλ.

Ο Τζο Μπάιντεν υποστήριξε πως η η επιχείρηση εκκένωσης είναι μια από τις μεγαλύτερες και πιο δύσκολες όλων των εποχών και η μόνη χώρα στον κόσμο που μπορεί να τη διεξάγει είναι η Αμερική. Ανέφερε επίσης πως οι ΗΠΑ μέχρι τώρα έχουν σχεδόν 6.000 στρατιώτες στο Αφγανιστάν ενώ έχουν απομακρύνει ήδη 13.000 ανθρώπους από τις 14 Αυγούστου.

«Οι ΗΠΑ μένουν πιστές στις δεσμεύσεις τους που έκαναν σε αυτούς τους ανθρώπους και άλλους ευάλωτους πληθυσμούς, όπως γυναίκες και δημοσιογράφους» σημείωσε στη συνέχεια, σχολιάζοντας τις προσπάθειες να απεγκλωβιστούν Αμερικανοί, αλλά και Αφγανοί πολίτες.

«Αυξήσαμε τον αριθμό των ανθρώπων που αποχωρούν από τη χώρα» υποστήριξε ο Τζο Μπάιντεν. Παρότι οι πτήσεις πάγωσαν για μικρό χρονικό διάστημα, όπως είπε, ο διοικητής μας στην Καμπούλ έλαβε εντολή ώστε να ξεκινήσουν και πάλι.

Ο Αμερικανός πρόεδρος πρόσθεσε πως οι ΗΠΑ διευκολύνουν τις πτήσεις για συμμάχους και συνεργάτες. «Οι επιχειρήσεις θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες πριν ολοκληρώσουμε την αποχώρησή μας» πρόσθεσε.

«Όποιος Αμερικανός θέλει να γυρίσει σπίτι, θα σας φέρουμε σπίτι» είπε ο Τζο Μπάιντεν. Ωστόσο, πρόσθεσε: «η επιχείρηση είναι επικίνδυνη, δεν μπορώ να υποσχεθώ το αποτέλεσμα της, ότι δεν θα υπάρχουν απώλειες».

Ο Τζο Μπάιντεν ευχαρίστησε τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ που διεξάγουν αυτή την επιχείριση στο Αφγανιστάν, ενώ σημείωσε πως βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τους Ταλιμπάν, ώστε κάθε Αμερικανός που θέλει να αποχωρήσει να φτάσει στο αεροδρόμιο.

«Το ξεκαθαρίσαμε στους Ταλιμπάν πως κάθε επίθεση θα έχει άμεση και ισχυρή απάντηση» επανέλαβε ωστόσο ο Αμερικανός πρόεδρος. Ο Τζο Μπάιντεν τόνισε επίσης, πως το Αφγανιστάν δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον ως βάση τρομοκρατικών επιθέσεων στις ΗΠΑ ή τους συμμάχους της.

Επικοινωνία με Ευρωπαίους συμμάχους

Ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε πως τις τελευταίες τρεις μέρες μίλησε με τους Τζόνσον, Μέρκελ και Μακρόν. «Όλοι συμφωνήσαμε και θα συναντηθούμε στα πλαίσια της G7 την επόμενη εβδομάδα» είπε, ώστε να διασφαλίσουμε την κοινή μας απάντηση στο θέμα.

«Η περασμένη εβδομάδα ήταν μια δύσκολη εβδομάδα» παρατήρησε ο Τζο Μπάιντεν και πρόσθεσε πως είναι κατανοητός ο φόβος, η θλίψη και η αβεβαιότητα για όσα θα έρθουν στη συνέχεια. «Δεν πιστεύω κανείς να είδε αυτές τις εικόνες και δεν ένιωσε θλίψη σε ανθρωπιστικό επίπεδο» είπε.

«Οι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ βρίσκονται στο πλευρό μας»

«Μιλούσα κάθε μέρα με τους διοικούντες στο πεδίο και τους ξεκαθάρισα πως θα λάβουν όλα όσα χρειάζονται για να διεξάγουν τις επιχειρήσεις» τόνισε ο Τζο Μπάιντεν και πρόσθεσε: «Οι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ βρίσκονται στο πλευρό μας» είπε.

Ο Τζο Μπάιντεν εξήγησε πως θα υπάρχει χρόνος να ασκηθεί κριτική στην επιχείριση, αλλά τώρα θέλει να επικεντρωθεί σε όσα γίνονται στο πεδίο. «Θα συνεχίσουμε να ενημερώνουμε τον αμερικανικό λαό για το σημείο που βρίσκονται οι επιχειρήσεις» συνέχισε.

«Και όταν τελειώσει αυτό θα βάλουμε ένα τέλος σε 20 χρόνια στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν» είπε πριν ξεκινήσει να δέχεται ερωτήσεις δημοσιογράφων στον Λευκό Οίκο.