Φυσικά, ουδείς μπορεί να γνωρίζει πώς θα εξελισσόταν ο τελικός του Champions League εάν ο Σέρχιο Ράμος δεν έβγαζε εκτός μάχης το αστέρι της Λίβερπουλ, Μοχάμεντ Σαλάχ, με έναν τρόπο, μάλιστα, που κατέστησε την Αίγυπτο έναν όχι και ιδιαίτερα φιλικό προορισμό διακοπών για τον αρχηγό της Ρεάλ Μαδρίτης.

Ads

Το βέβαιο είναι, ότι αυτή η «λαβή» του Ράμος – η οποία, παρεμπιπτόντως, είναι απαγορευμένη στο τζούντο σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία του αθλήματος – προσέθεσε επιπλέον δημοφιλία στον ήδη αγαπητό, ανεξαρτήτως οπαδικών επιλογών, Αιγύπτιο επιθετικό. Και αυτό είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να ειπωθεί και για τον Ράμος. Αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία. Διότι, όπως αναφέρει και η επιθεώρηση «The Conversation», για την αιγυπτιακή νεολαία, ο Σαλάχ – «Χρυσό Παπούτσι» στην Premier League για το 2018 – είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένας σπουδαίος ποδοσφαιριστής.  

Το «δώρο του Αλλάχ»

Σε μια χώρα με μεγάλη ανεργία και πολιτική αστάθεια, ο Σαλάχ είναι ένα πρότυπο, που ενσαρκώνει το ιδεώδες ενός νέου ανθρώπου που κατάφερε να κάνει πράξη τα όνειρά του. Ο Σαλάχ γεννήθηκε σε ένα μικρό αιγυπτιακό χωριό, το Ναγκρίγκ, στο Κυβερνείο της Γαρμπία, όπου το 10% των ανθρώπων ζει σε συνθήκες φτώχειας. Το ταξίδι του προς την δόξα ξεκίνησε από την ομάδα «Αλ Μοκαουλούν» στην Τάντα (πρωτεύουσα της Γαρμπίας) και συνέχισε στον ίδιο σύλλογο, στο Κάιρο. ‘Ετσι, σε ηλικία 14 ετών, ο Σαλάχ έπρεπε να παίρνει τουλάχιστον πέντε διαφορετικά λεωφορεία καθημερινά για να πηγαίνει στην προπόνηση στην πρωτεύουσα.

Ads

Το 2012 τον εντόπισε ο ελβετικός σύλλογος της Βασιλείας και η επιτυχημένη του πορεία στην ελβετική Σούπερ Λιγκ προσέλκυσε την προσοχή του Ζοζέ Μουρίνιο, προπονητή, τότε, της Τσέλσι. Αλλά η περίοδος του Σαλάχ στο Στάμφορντ Μπριτζ δεν ήταν και πολύ καλή, περνώντας μεγάλο μέρος του χρόνου του στον πάγκο.

Ακολούθησαν κάποια μικρά διαστήματα που έπαιξε δανεικός στην Φιορεντίνα και την Ρόμα πριν την θριαμβευτική επιστροφή του στην αγγλική Πρέμιερ Λιγκ, στην Λίβερπουλ.

Τον Οκτώβριο του 2017, ο Σαλάχ πέτυχε το πέναλτι που έστειλε την Αίγυπτο στην πρώτη της συμμετοχή σε τελικό παγκοσμίου κυπέλλου εδώ και 28 χρόνια.

Αυτό το ταξίδι επιτυχίας, αποτέλεσμα αποφασιστικότητας και σκληρής δουλειάς, εμπνέει τους νέους Αιγύπτιους, οι οποίοι βλέπουν τα όνειρά τους για μια καλή εκπαίδευση, δουλειά, δημιουργία οικογένειας, να συντρίβονται συνεχώς. Παρά την δόξα και την δημοσιότητα που έχει κατακτήσει, ο Σαλάχ διατηρεί στενή σχέση με την οικογένεια, τους γείτονες και τους φίλους του στο χωριό του, το Ναγκρίγκ. Ενισχύει και καλλιεργεί αυτή τη σχέση υποστηρίζοντας διάφορα αναπτυξιακά έργα στο χωριό του, από κέντρα νεότητας έως σχολεία και νοσοκομεία, καθώς και πιο πρόσφατα, με την δημιουργία μιας μονάδας ύδρευσης και αποχέτευσης.

Σε εθνικό επίπεδο, ο Σαλάχ δώρισε περίπου 240.000 ευρώ στο Tahya Misr («Ζήτω η Αίγυπτος») ένα ταμείο που δημιουργήθηκε για να στηρίξει αναπτυξιακές προσπάθειες μετά την εξέγερση του Ιανουαρίου του 2011.

Για την αιγυπτιακή νεολαία, η σεμνότητα και η ταπεινότητα του Σαλάχ είναι τα χαρακτηριστικά του που θαυμάζουν περισσότερο. Στην εποχή της διαρροής εγκεφάλων από την χώρα, με εκατομμύρια Αιγύπτιους να ζουν στο εξωτερικό, ο Σαλάχ δίνει ένα παράδειγμα στους νέους Αιγύπτιους μετανάστες ότι μπορούν να υπηρετήσουν τη χώρα τους ακόμη και από έξω. Και σε μια εποχή που η αιγυπτιακή κοινωνία είναι διαιρεμένη, ο Σαλάχ ενώνει όχι μόνο την αιγυπτιακή, αλλά και την αραβική και μουσουλμανική νεολαία. Για χρόνια, οι νέοι στη Μέση Ανατολή αντιμετωπίζονται στερεοτυπικά είτε ως τρομοκράτες είτε ως πρόσφυγες. Ακόμη και όταν κινητοποιήθηκαν σε ένα πρωτοφανές επίπεδο κατά τη διάρκεια των εξεγέρσεων της λεγόμενης «Αραβικής ‘Ανοιξης», πλέον οι νέοι Αιγύπτιοι είναι πιο πιθανό να αποπολιτικοποιηθούν, ή να «τζιχαντοποιηθούν».

«Ο Mo(χάμεντ) Σαλάχ ξαναβάζει την Αίγυπτο στον χάρτη» δήλωσε πρόσφατα ένας νεαρός άνδρας σε ένα αιγυπτιακό τηλεοπτικό πρόγραμμα. Η έκθεση των παπουτσιών του στο Βρετανικό Μουσείο και το ψευδώνυμό του ως «Αιγύπτιου βασιλιά», είναι απόδειξη ότι ο Σαλάχ έχει γίνει σύμβολο για όλους τους Αιγυπτίους. Η βελτίωση της εικόνας της Αιγύπτου σε διεθνές επίπεδο είναι ζωτικής σημασίας, δεδομένης της στασιμότητας της τουριστικής βιομηχανίας και της αρνητικής διεθνούς εικόνας της, μετά την εκδίωξη του προέδρου της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, Μοχάμεντ Μόρσι το 2013. Επιπλέον, ως μετριοπαθής μουσουλμάνος, ο Σαλάχ προτείνει ένα νέο δρόμο στους απογοητευμένους νέους για να τον ακολουθήσουν. Προσκυνά μετά από κάθε γκολ, νηστεύει στο Ραμαζάνι, διαβάζει τακτικά το Κοράνι και βαφτίζει την κόρη του Μέκκα, το όνομα της πιο ιερής πόλης του Ισλάμ.

Η εικόνα του μετριοπαθούς, ανεκτικού μουσουλμάνου που εμφανίζει, όχι μόνο αμφισβητεί τα κυρίαρχα στερεότυπα για την αραβική νεολαία αλλά την ενθαρρύνει να αποδεχθεί την διαφορετικότητα και να ενωθεί πίσω από μια ενιαία μουσουλμανική ταυτότητα. Το αποτέλεσμα είναι, οι οπαδοί της Λίβερπουλ να τραγουδούν «Είμαι κι εγώ μουσουλμάνος» και «Μοχάμεντ Σαλάχ, δώρο απ’ τον Αλλάχ».

Μια αμοιβαία σχέση

Η σχέση μεταξύ του Σαλάχ και των νέων θαυμαστών του είναι αμοιβαία. Τους εμπνέει και με τη σειρά τους τον υποστηρίζουν. Ο Σαλάχ επικοινωνεί τακτικά με τους νέους μέσω του Facebook, του Twitter και του Instagram, ενώ εκείνοι συσπειρώνονται υπέρ του όταν χρειάζεται. Για παράδειγμα, σε μια πρόσφατη διαφωνία με την αιγυπτιακή ποδοσφαιρική ομοσπονδία σχετικά με διαφημιστικά δικαιώματα, ο Σαλάχ παραπονέθηκε στο Twitter για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκε και ζήτησε περισσότερο σεβασμό. Σε λιγότερο από 12 ώρες, το hashtag #SupportSalah έφτασε στην κορυφή στην Αίγυπτο, ο πρόεδρος της ομοσπονδίας  παρενέβη και ο Σαλάχ ευχαρίστησε τους νεαρούς οπαδούς του για την υποστήριξή τους.

Ο πρώην αρχηγός της Εθνικής Αιγύπτου, Αχμέντ Χασσάν, έχει πει ότι «ο Σαλάχ δεν είναι μόνο πιο δυνατός από τα ναρκωτικά, είναι δυνατότερος από όλους τους άλλους!». Ήταν ένα σχόλιο με αφορμή την υποστήριξη του Σαλάχ σε μια μεγάλη εκστρατεία κατά των ναρκωτικών. Η εκστρατεία αυτή με την συμμετοχή του ήταν τόσο σαρωτική, που η τηλεφωνική γραμμή για την απεξάρτηση κατέγραψε αύξηση των κλήσεων κατά 400%.

Η αφοσίωση των νέων στον Σαλάχ είναι εμφανής στην καθημερινή ζωή στην Αίγυπτο: Από τα κέικ  που πήραν το όνομά του, μέχρι τα φανάρια του Ραμαζανιού και τα γκράφιτι με το πρόσωπό του, τα ασφυκτικά γεμάτα καφενεία κάθε φορά που παίζει και τον αφοσιωμένο ψηφιακό «στρατό» που τον ψηφίζει κάθε φορά που διεκδικεί κάποιο βραβείο. Με την υποστήριξή τους, ο Σαλάχ έφτασε ακόμη και να ψηφιστεί ως εν δυνάμει νικητής στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές της Αιγύπτου. Η σχέση του Σαλάχ με την αιγυπτιακή νεολαία είναι μοναδική. Αντιπροσωπεύει τις ελπίδες και τις προσδοκίες τους και είναι ένα πρότυπο που επιδιώκουν να μιμηθούν. Όπως ένας οπαδός σχολίασε στο Facebook: «Αναζητήστε τον Σαλάχ μέσα σας. Θα τον βρείτε σε όλους τους τομείς».

Σε μια πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξη, το μήνυμα του Σαλάχ προς την αιγυπτιακή νεολαία ήταν απλό: Μπορείς. Πιστέψτε στο όνειρό σας και ακολουθήστε το.

Αυτό το μήνυμα ζει στα μυαλά και τις καρδιές εκατομμυρίων νέων Αιγύπτιων που τον βλέπουν ως αδελφό τους, φίλο τους και πρότυπό τους. Ως μια έμπνευση να παλέψουν για ένα καλύτερο αύριο.