Η Χερσώνα είναι μέρος της Ρωσίας απάντησε το Κρεμλίνο στις πανηγυρικές δηλώσεις του Ουκρανού προέδρου, Β. Ζελένσκι, από την πόλη, κατά την επίσκεψή του την Δευτέρα.

Ads

«Το αφήνουμε χωρίς σχόλια», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, προσθέτοντας:

«Ξέρετε, αυτή η περιοχή είναι μέρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Γκρούσκο δήλωσε ότι η Ρωσία δεν θα συμφωνήσει στην απόσυρση των στρατευμάτων ως προϋπόθεση για τις ειρηνευτικές συνομιλίες.

Ads

«Τέτοιοι όροι είναι απαράδεκτοι», ανέφερε σήμερα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

«Ο πρόεδρός μας έχει επανειλημμένα πει ότι είμαστε έτοιμοι για συνομιλίες. Αλλά αυτές οι συνομιλίες, φυσικά, θα πρέπει να λάβουν υπόψη την κατάσταση στο έδαφος».

Νωρίτερα, ο Ζελένσκι κατήγγειλε, ότι οι ερευνητές είχαν αποκαλύψει περισσότερα από 400 εγκλήματα πολέμου σε περιοχές της Χερσώνας που είχαν εγκαταλειφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις καθώς υποχωρούσαν.

Το BBC δεν μπόρεσε να επαληθεύσει αυτούς τους ισχυρισμούς και η Μόσχα αρνείται ότι τα στρατεύματά της στοχεύουν σκόπιμα αμάχους.

Στόλτενμπεργκ: Λάθος να υποτιμήσουμε τη Ρωσία

Ο στόχος του Πούτιν είναι «να αφήσει την Ουκρανία κρύα και σκοτεινή αυτόν τον χειμώνα», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Η αποχώρηση της Ρωσίας από τη Χερσώνα καταδεικνύει το «απίστευτο θάρρος» των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας, δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με μέλη της ολλανδικής κυβέρνησης στη Χάγη.

Εναπόκειται στην Ουκρανία να αποφασίσει ποιοι όροι είναι αποδεκτοί για τις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου, είπε, προσθέτοντας ότι ο ρόλος του ΝΑΤΟ ήταν να στηρίξει το Κίεβο.

Ο Στόλτενμπεργκ είπε: «Δεν πρέπει να κάνουμε το λάθος να υποτιμήσουμε τη Ρωσία. Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις διατηρούν σημαντικές ικανότητες, καθώς και μεγάλο αριθμό στρατευμάτων και η Ρωσία έχει επιδείξει την προθυμία να υποστεί σημαντικές απώλειες. Έχουν επίσης επιδείξει ακραία βαρβαρότητα».

Και πρόσθεσε: «Οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι. Στόχος του Πούτιν είναι να αφήσει την Ουκρανία κρύα και σκοτεινή αυτόν τον χειμώνα. Πρέπει λοιπόν να μείνουμε στην πορεία μας».