Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) κάλεσε σήμερα την Ιαπωνία να παράσχει άσυλο σε περισσότερους ανθρώπους αφού το Τόκιο έδωσε το καθεστώς πρόσφυγα σε μόλις τρεις ανθρώπους το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Ads

Η Ιαπωνία είναι μια από τις λιγότερο φιλόξενες χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου για τους αιτούντες άσυλο. Το 2016 δέχθηκε 28, αν και το σύνολο των αιτήσεων που είχαν κατατεθεί έφτασε τις 10.091.

Από το 2008 και μετά έχει προσφέρει άσυλο σε 152 πρόσφυγες από τρίτες χώρες, κυρίως μέλη της εθνότητας Κάρεν από τη Μιανμάρ που ζουν σε καταυλισμούς στην Ταϊλάνδη και τη Μαλαισία.

«Το πρόγραμμα είναι πολύ περιορισμένο, αφορά περίπου 20 με 30 πρόσφυγες τον χρόνο», δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Φίλιπο Γράντι στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από το Τόκιο. «Έχω ζητήσει από την κυβέρνηση να εξετάσει το ενδεχόμενο να επεκταθεί», πρόσθεσε.

Ads

Η επιφυλακτικότητα της Ιαπωνίας απέναντι στους πρόσφυγες αντικατοπτρίζει την ευρύτερη στάση της χώρας απέναντι στη μετανάστευση, με τους Ιάπωνες να είναι περήφανοι για την πολιτιστική και εθνοτική τους ομοιογένεια.

Η στάση αυτή του Τόκιο έχει προκαλέσει έντονες επικρίσεις από τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ έχει απομακρυνθεί και από την παραδοσιακή του στάση του μεγάλου διεθνούς χορηγού για τους πρόσφυγες.

Οι δωρεές της Ιαπωνίας στην UNHCR έχουν καθοδική πορεία: φέτος έως τις 2 Οκτωβρίου ήταν ο τέταρτος μεγαλύτερος χορηγός της υπηρεσίας, με 152 εκατομμύρια δολάρια, ενώ τέσσερα χρόνια νωρίτερα βρισκόταν στη δεύτερη θέση.

«Η συνεισφορά της κυβέρνησης στην UNHCR μειώνεται λίγο κάθε χρόνο από το 2013», επεσήμανε ο Γκράντι. «Αυτό που ζήτησα από την (ιαπωνική) κυβέρνηση είναι να σκεφτεί ότι οι ανάγκες των προσφύγων και των εκτοπισμένων αυξάνονται».

Οι πρόσφυγες σε όλο τον κόσμο αυξήθηκαν φέτος κατά περισσότερα από 2 εκατομμύρια. Σύμφωνα με τον τελευταίο αριθμό που ήταν διαθέσιμος στο τέλος του 2016, ο αριθμός των προσφύγων βάσει της UNHCR έφτανε τα 17,2 εκατομμύρια.

Η Ιαπωνία καταγγέλλει ότι πολλοί άνθρωποι καταθέτουν αίτηση για την παροχή ασύλου προκειμένου να βρουν δουλειά στη χώρα, υποκινούμενοι από την παροχή ανανεώσιμων αδειών εργασίας που λαμβάνουν όσοι έχουν αιτηθεί άσυλο.

Επισήμως απορρίπτει τους ανειδίκευτους εργάτες, παρόλο που ο πληθυσμός της χώρας μειώνεται και γερνά εγείροντας εμπόδια στις προσπάθειες της κυβέρνησης να αναζωογονήσει την οικονομία έπειτα από δύο δεκαετίες ασθενικής ανάπτυξης και ύφεσης.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ