Οι χριστουγεννιάτικες αφίσες στον πολυσύχναστο σταθμό λεωφορείων ήταν ο λόγος για τον οποίο επέλεξε να χτυπήσει εκεί ο επίδοξος βομβιστής του Μανχάταν. Αυτό ανέφερε ο ίδιος στους ανακριτές υποστηρίζοντας ότι η πράξη του είναι πράξη εκδίκησης για τα δεινά που υφίστανται μουσουλμάνοι σ’ ολόκληρο τον κόσμο.

Ads

Ο άντρας που κατάγεται από το Μπανγκλαντές είπε στην αστυνομία, σύμφωνα με τη New York Post, ότι οι χριστουγεννιάτικες αφίσες του θύμισαν το πρόσφατο κάλεσμα του ISIS για επιθέσεις «μοναχικών λύκων» σε χριστουγεννιάτικες αγορές.

Υποστήριξε ότι θέλησε να πάρει εκδίκηση για τους αμερικανικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς κατά του λεγόμενου «Ισλαμικού Κράτους» στο Ιράκ και τη Συρία, αλλά και για τις πρόσφατες συγκρούσεις Παλαιστινίων διαδηλωτών με Ισραηλινούς μετά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. 

Είπε επίσης ότι κατασκεύασε τη βόμβα στην εταιρεία ηλεκτρικών στην οποία εργάζεται. 

Ads

Η αυτοσχέδια βόμβα 

Ο αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός αποτελείτο από έναν σωλήνα, μια μπαταρία των 9 volt, σπιρτόξυλα, ζάχαρη, χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια και βίδες. Ο 27χρονος Ακαγιέντ Ουλά είπε ότι τον πυροδότησε εσκεμμένα εκείνη τη στιγμή στο συγκεκριμένο σημείο κι όχι πρόωρα ή κατά λάθος, όπως ανέφεραν οι εκτιμήσεις της αστυνομίας. 

Η στιγμή της έκρηξης:

Η αστυνομία υποστηρίζει ότι ο Ουλά έμαθε να κατασκευάζει βόμβες μέσω του διαδικτύου στο διαμέρισμά το στο Μπρούκλιν και πιστεύουν ότι αυτοριζοσπαστικοποιήθηκε παρακολουθώντας τζιχαντιστική προπαγάνδα στο ίντερνετ. 

Ο Ουλά νοσηλεύεται με σοβαρά εγκαύματα στην κοιλιακή χώρα και τα χέρια στο νοσοκομείο. Στο μεταξύ, η αστυνομία του Μπανγκλαντές αναζητεί την οικογένεια και τους φίλους του. Πάντως ο Ουλά δεν είχε ποινικό μητρώο στη χώρα και την επισκέφτηκε για τελευταία φορά τον Σεπτέμβριο.