Οι 50 μεγαλύτερες εταιρείες των ΗΠΑ έχουν περισσότερα λεφτά κρυμμένα σε offshore από το σύνολο του ΑΕΠ της Ισπανίας, του Μεξικού ή της Αυστραλίας. 

Ads

Πρόκειται για περίπου 1,3 τρισεκατομμύρια αφορολόγητα δολάρια. Ανάμεσα στις εταιρείες η Coca Cola, η Walt Disney, η Alphabet (Google), η Apple, η Walmart, η General Electric και η Goldman Sachs

Τα στοιχεία παρουσίασε η Oxfam, με τον Robbie Silverman, φοροτεχνικό σύμβουλο της οργάνωσης να δηλώσει ότι η φοροαποφυγή στις ΗΠΑ θα μπορούσε να επηρεάσει πολλές χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο. 

image

Ads

«Οι φτωχότερες χώρες πλήττονται ιδιαίτερα καθώς χάνουν περίπου 100 δισ. το χρόνο από την εταιρική φοροαποφυγή. Αυτά τα χρήματα θα ήταν αρκετά για την παροχή καθαρού νερού και αποχέτευσης σε περισσότερα από 2,2 δισ. ανθρώπους» προσθέτει. 

Ο Independent αναφέρει ότι επικοινώνησε με τις προαναφερθείσες εταιρείες. Η Goldman Sachs αρνήθηκε να σχολιάσει ενώ οι υπόλοιπες δεν απάντησαν. 

Οι 50 αυτές εταιρείες εκτιμάται ότι είχαν κέρδη 4 τρισ. δολάρια σε παγκόσμιο επίπεδο από το 2008-2014 αλλά πλήρωσαν μόλις 26.5% από αυτά σε φόρους την ίδια ώρα που ο φορολογικός συντελεστής είναι 35%.  Επίσης οι 50 αυτές εταιρείες έλαβαν συνολικά 27 δολάρια ομοσπονδιακής βοήθειας – δάνεια, εγγυήσεις δανείων και πακέτα διάσωσης – για κάθε ένα δολάριο που πλήρωσαν σε φόρους.