Τζέιμς Ντιν, Γκρέις Κέλι και Άλμπερτ Καμί, ήταν κάποιοι μόνο από τους διάσημους που βρήκαν τραγικό θάνατο σε τροχαία δυστυχήματα. Ο Κρίστοφ Ριέτ κάνει ένα ιδιαίτερο φωτογραφικό πρότζεκτ, το οποίο παρουσιάζει ο Guardian, αιχμαλωτίζοντας με το φακό τους δρόμους στους οποίους άφησαν την τελευταία τους πνοή οι σπουδαίοι και αγαπημένοι. Το κάνει την αυγή ή το σούρουπο γιατί όπως λέει θέλει να δημιουργήσει μια αίσθηση ηρεμίας.

Ads

Τζέιμς Ντιν, Route 46 στην Καλιφόρνια, 30 Σεπτεμβρίου 1955

image

Όταν ο Τζέιμς Ντιν που οδηγούσε την πόρσε του, παρατήρησε ένα αυτοκίνητο από απόσταση, διαβεβαίωσε τον συνεπιβάτη του ότι «τους είχε δει και θα σταματούσε». Αλλά ο οδηγός του Ford Tudor δεν είδε τίποτα, επειδή το όχημά του ήταν πολύ ψηλό. Ο Ντιν δεν μπόρεσε να αποφύγει τη σύγκρουση. Ο συνεπιβάτης του επιβίωσε αλλά τα πόδια του Ντιν είχαν κολλήσει κάτω από τα πεντάλ και ο λαιμός του είχε σπάσει μετά από την σύγκρουση. Ο Τζέημς Ντιν πέθανε σε ηλικία μόλις 24 ετών, έχοντας ελάχιστη αλλά ιδιαιτέρως σημαντική παρουσία, στο χώρο της υποκριτικής και του κινηματογράφου. Επιπλέον, κατάφερε να δημιουργήσει ένα θρύλο γύρω από το όνομα του και να παραμένει μέχρι και σήμερα μια από τις σπουδαιότερες και πιο αινιγματικές μορφές της αμερικανικής κουλτούρας. Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου τον έχει κατατάξει 18ο στη λίστα με τους 25 μεγαλύτερους σταρ όλων των εποχών.

Ads

Διαβάστε: Τζέιμς Ντην, του Γκεραντ Ζαν – Φίλιπ 

Γκρέις Κέλι, Route de la Turbie στο Μονακό, 13 Σεπτεμβρίου 1982

image

Η Γκρέις Κέλι επέστρεφε στο Παρίσι από την εξοχική της κατοικία στο Μονακό, μαζί με την κόρη της Στεφανί με ένα Rover P6 3500. Ξαφνικά, το αυτοκίνητο έφυγε από το δρόμο σε μία στροφή και συνετρίβη στο χώρο στάθμευσης ενός σπιτιού 40 μέτρα πιο κάτω. Ενώ η Στεφανί απεγκλωβίστηκε από το αμάξι χωρίς να πάθει σχεδόν τίποτα, η Κέλι πέθανε την επόμενη μέρα στο νοσοκομείο από εγκεφαλική αιμορραγία. Διαβολική σύμπτωση ή άτυχη στιγμή; Το δυστύχημα σημειώθηκε στον ίδιο δρόμο όπου είχαν γίνει τα γυρίσματα για την ταινία «To Catch a Thief». Η Γκρέις Κέλι, ήταν βραβευμένη με Όσκαρ Αμερικανίδα ηθοποιός με διεθνή κινηματογραφική πορεία, καθώς και πριγκίπισσα του Μονακό.

Μαρκ Μπόλαν, Queen Ride, Λονδίνο, 16 Σεπτεμβρίου 1977

image

Ο βασικός τραγουδιστής του συγκροτήματος T-Rex επιβιβάστηκε σε ένα μοβ Mini 1275 GT, με τη φίλη του Γκλόρια Τζόουνς στο τιμόνι. Η Τζόουνς έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου, που χτύπησε το φράχτη στην απέναντι πλευρά του δρόμου, πριν πέσει πάνω σε ένα δέντρο. Ο Μπόλαν σκοτώθηκε από τη σύγκρουση, δύο εβδομάδες πριν από τα τριακοστά του γενέθλιά. Η Τζόουνς, υπέστη σοβαρά  κατάγματα στο χέρι και στο σαγόνι και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Δεν έμαθε για τον θάνατο του φίλου της παρά μόνο τέσσερις μέρες μετά την κηδεία του. Ο Μπόλαν ήταν Άγγλος μουσικός με έντονες επιρροές από τον Μπομπ Ντίλαν, που ήθελε να χαράξει το δικό του δρόμο και να μείνει στην ιστορία ως ο απόλυτος ροκ αστέρας της Βρετανίας. Παρ’ όλη τη σύντομη ζωή του, κατάφερε να θέσει τις βάσεις για ένα καινούριο είδος ροκ μουσικής, το λεγόμενο glam rock και να εκπληρώσει το όνειρό του. Μέσα σε περίπου δέκα χρόνια καριέρας κατάφερε να ανακηρυχθεί ως ένας από τους μεγαλύτερους rock stars της Βρετανίας μέχρι και σήμερα.

Χέλμουτ Νιούτον, Marmont Lane, Λος Άντζελες, 23 Ιανουαρίου 2004

image

Ο γνωστός φωτογράφος εγκατέλειψε το ξενοδοχείο Chateau Marmont, όπου κατοικούσε για πολλά χρόνια, με την ασημένια του Cadillac SRX λίγο μετά τις 11.40 μ.μ. Καθώς οδηγούσε πιθανολογείται ότι υπέστη καρδιακή προσβολή, με αποτέλεσμα το αμάξι να πέσει πάνω στον τοίχο του γνωστού ξενοδοχείου. Πέθανε λίγες ώρες αργότερα. Ο Νιούτον ήταν Γερμανός και ασχολήθηκε κυρίως με τη φωτογραφία μόδας και τη γυμνή φωτογράφηση. Από το 1974 οι φωτογραφίες του πρωτοστατούν σε γνωστά περιοδικά μόδας, ενώ συνεργάστηκε και με ανδρικά περιοδικά. Ο Νιούτον στο χώρο της καλλιτεχνικής φωτογραφίας εκτιμήθηκε εξαιτίας των ασυνήθιστων μορφών που παρουσίαζε, της φαντασίας και της έντονης δημιουργικότητάς του.

Πολ Γουόκερ, Hercules Street, Βαλένθια, Καλιφόρνια, 30 Νοεμβρίου 2013

image

Ο γνωστός ηθοποιός των ταινιών «The Fast and Furious» ήταν συνοδηγός στην πόρσε του φίλου του Ρότζερ Ρόδα και συμμετείχε στην φιλανθρωπική εκδήλωση «Winter Drive». Η τραγωδία εκτυλίχθηκε όταν ο οδηγός και φίλος του ηθοποιού έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου και έπεσε πάνω σε μια κολώνα με αποτέλεσμα το όχημα να τυλιχτεί στις φλόγες και οι δύο επιβαίνοντες να χάσουν τη ζωή τους στο τόπο του δυστυχήματος.

Άλμπερτ Καμύ, Route Nationale 5, Villeblevin, Γαλλία, 4 Ιανουαρίου 1960

image

Ο διάσημος, γεννημένος στην Αλγερία, Γάλλος φιλόσοφος και συγγραφέας Αλμπέρ Καμύ επιστρέφει στο Παρίσι από την Προβηγκία, όπου είχε περάσει τις χειμερινές του διακοπές. Το αυτοκίνητο, μάρκας Facel-Vega, οδηγεί ο φίλος του και εκδότης Μισέλ Γκαλιμάρ. Μαζί τους ταξιδεύουν η σύζυγός και η κόρη του. Ο δρόμος είναι γεμάτος πάγο και κοντά στη μικρή πόλη του Βιλμπλεβέν, ο Γκαλιμάρ χάνει τον έλεγχο του εντυπωσιακού αυτοκινήτου και προσκρούει σε πλάτανο. Ο απεγκλωβισμός των επιβατών από τα συντρίμμια κρατάει ώρες, αλλά για τον Καμύ είναι ήδη αργά. Ο θάνατός του νομπελίστα συγγραφέα ήταν ακαριαίος. Ο Γκαλιμάρ ανασύρεται ζωντανός, αλλά σοβαρά τραυματισμένος. Θα αφήσει την τελευταία του πνοή λίγες ημέρες αργότερα. Η γυναίκα του και η κόρη του γλίτωσαν με μικρά τραύματα. Οι εφημερίδες της εποχής κάνουν λόγο για υπερβολική ταχύτητα (130 χλμ), αδιαθεσία του οδηγού ή σκάσιμο του ελαστικού. Η αιτία του ατυχήματος ωστόσο, δεν έχει επιβεβαιωθεί μέχρι σήμερα.

Τζέιν Μανσφιλντ, Highway 90, Slidell, Louisiana, 29 Ιουνίου 1967

image

Η ξανθιά ηθοποιός, που μάγεψε το παγκόσμιο ανδρικό κοινό, είχε τραγικό τέλος, μετά από παράσταση που έδωσε καμπαρέ της Λουιζιάνα. Σκοτώθηκε σε ηλικία 34 μόλις ετών, όταν το αυτοκίνητό της συγκρούστηκε με νταλίκα ενώ κατευθυνόταν με τον δικηγόρο της στη Νέα Ορλεάνη, με αποτέλεσμα η ίδια να φέρεται ότι αποκεφαλίστηκε ενώ σκοτώθηκαν ακαριαία ο σύντροφός της και ο οδηγός του αυτοκινήτου. Τρία παιδιά της ηθοποιού επέβαιναν στο μοιραίο όχημα αλλά επέζησαν από την φονική σύγκρουση. Μετά το θάνατό της, συνιστάται τα φορτηγά στις ΗΠΑ να έχουν προφυλακτήρα που έχει πάρει το όνομα της «Mansfield Bar».

Τζάκσον Πόλοκ, Springs, Νέα Υόρκη, 11 Αυγούστου 1956

image

Το αυτοκίνητο του σπουδαίου ζωγράφου είχε αρχίσει να χάνει τον έλεγχο, σαν να έχει σταματήσει να το οδηγεί. Η μέθη του είναι ίσως η αιτία του δυστυχήματος, από το οποίο επίσης προκλήθηκε ο θάνατος της συνεπιβάτιδας Edith Metzger. Η ερωμένη του Πόλοκ, Ruth Kligman, που ήταν επίσης ζωγράφος, ήταν η μόνη που επιβίωσε από τη μοιραία σύγκρουση. Ο Πόλοκ είναι ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του κινήματος του αφηρημένου εξπρεσιονισμού και ένας από τους δημοφιλέστερους ζωγράφους της Αμερικής.