Το όνομά του είναι κάθε χρόνο στη λίστα των πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου. Ζει σε μία έπαυλη αξίας 70 εκατ. ευρώ στο Λονδίνο. Ο 53χρονος Μιχαήλ Φρίντμαν έγινε τις τελευταίες ημέρες ο μεγαλύτερος μέτοχος της αλυσίδας των supermarket Dia μετά την απόκτηση του 25% του μετοχικού της κεφαλαίου. Στη Ρωσία είναι γνωστό πρόσωπο.

Ads

Τα τελευταία χρόνια οι Ρώσοι έμαθαν ότι τα ράφια των καταστημάτων στη νέα οικονομική τάξη θα μπορούν να είναι γεμάτα, αν και δεν υπάρχουν πάντα χρήματα για να βάζουν πολλά πράγματα στο καλάθι. Ο Φρίντμαν διέπρεψε πάντως ως επιχειρηματίας στη Δύση. Ποια είναι η φιλοσοφία του; Σε συνέντευξή του το 2010 είχε πει ότι «η επιχειρηματικότητα είναι κατά κάποιο τρόπο πολύ κοντά στη λογική του πολέμου».

Φυσικά για τον Ρώσο μεγιστάνα υπάρχει επίσης χρόνος για ειρήνη. Ο Μιχαήλ Φρίντμαν έχει δύο μεγαλύτερες κόρες, τη Λαρίσα και την Κατερίνα, από τον γάμο του με την πρώην σύζυγο του, Όλγα. Οι κόρες του σπουδάζουν στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ. Έχει επίσης ένα γιο και μια κόρη από το δεύτερο γάμο του που ζουν και σπουδάζουν στη Μόσχα με τη μητέρα τους. Έχει πει πάντως ότι θα αφήσει όλη την περιουσία του σε φιλανθρωπικά ιδρύματα: «Δεν θέλω να αφήσω τίποτα στα παιδιά μου».

Ο Φρίντμαν ζει στο Λονδίνο -μια πόλη που σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα El Mundi- είναι αποικία των πλούσιων Ρώσων που την έχουν μετονομασει μάλιστα Londongrad. Είναι φορολογικός κάτοικος στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά ως Εβραίος διατηρεί ισραηλινή υπηκοότητα. Στη βρετανική πρωτεύουσα αγόρασε έναν πύργο, που χτίστηκε το 1872, για περισσότερα από 70 εκατ. ευρώ. Ο πύργος θα απαιτήσει ακόμη μια άλλη επένδυση σε ανακαινίσεις, αλλά σύντομα θα μπορέσει να στεγάσει την τεράστια συλλογή του από σπαθιά σαμουράι. Στην έπαυλή του, θα έχει το χρόνο να αφιερωθεί πάντως στο κύριο πάθος του: Τη μουσική όπως λέει ο ίδιος.

Ads

Η τύχη του άρχισε να διαμορφώνεται μετά την πτώση της ΕΣΣΔ, όταν εισήλθε στον κόσμο των επιχειρήσεων. Σήμερα κατέχει το 32% της έβδομης μεγαλύτερης τράπεζας στη Ρωσία. Έχει επίσης το 22% μιας από τις κυριότερες αλυσίδες σουπερμάρκετ της χώρας. «Συσσωρεύει» επίσης επιχειρήσεις στον τομέα της ενέργειας.

Ο Φρίντμαν πέρυσι, μαζί με δύο άλλους τραπεζικούς εταίρους, εμφανίστηκε σε ένα φάκελο για τις σχεσεις του Ντόναλντ Τραμπ και της Ρωσίας. Η τράπεζά του κατηγορήθηκε από αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ότι ήταν πίσω από τις υποτιθέμενες επιθέσεις κατά της Χίλαρι Κλίντον. Οι κατηγορίες δεν αποδείχθηκαν ποτέ και ο Φρίντμαν υπέβαλε μήνυση.

Η περιουσία του φτάνει τα 14,7 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Βρίσκεται στον αριθμό 75 μεταξύ των πλουσιότερων στον κόσμο, σύμφωνα με το περιοδικό Forbes. Γεννημένος στις 21 Απριλίου του 1964 στην Λβοφ στη δυτική Ουκρανία, σήμερα είναι ένας σεβαστός φιλάνθρωπος. Αποφοίτησε από το ινστιτούτο χάλυβα και κραμάτων της Μόσχας. Ως φοιτητής κέρδιζε τα προς το ζην πουλώντας εισιτήρια στην πόρτα των θεάτρων της Μόσχας. Στα τέλη της δεκαετίας του 1980 δημιούργησε την πρώτη μεγάλη επιχείρησή του: μια εταιρεία καθαρισμού παραθύρων. Στη δεκαετία του ’90 απογειώθηκε και στη στροφή του στην αιώνα, ήταν ήδη ολιγάρχης.