Μισό εκατομμύριο Ροχίνγκια  έχουν φτάσει σε διάστημα ενός μόλις μήνα στο Μπαγκλαντές, σε μια χώρα που είναι πνιγμένη από τα νερά της εποχής των μουσώνων και όπου ζουν ήδη 300.000 πρόσφυγες σε άθλιες συνθήκες;

Ads

Οι εργαζόμενοι σε οργανώσεις αρωγής πασχίζουν να βοηθήσουν τους μουσουλμάνους Ροχίνγκια οι οποίοι έχουν συρρεύσει στο Κοξ Μπαζάρ του νότιου Μπανγκλαντές μετά το ξέσπασμα ενός νέου κύματος διώξεων από τον στρατό της Μιανμάρ.

«Τίποτε ανάλογο, από την άποψη του αριθμού των αφίξεων σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, δεν έχει συμβεί μετά το 1994 στη Ρουάντα», δήλωσε ο Κρίστοφερ Λομ, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετανάστευσης (IOM) για την περιοχή Ασίας- Ειρηνικού.

Περίπου 480.000 άνδρες, γυναίκες και παιδιά έχουν φτάσει στο Κοξ Μπαζάρ από τα τέλη Αυγούστου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ.

Ads

Οι περισσότεροι έφτασαν έχοντας μόνο τα ρούχα που φορούσαν. Σχεδόν 200 γυναίκες έχουν γεννήσει μετά την άφιξή τους στο Μπανγκλαντές και ακόμη 20.000 είναι έγκυες.

• Η γενοκτονία των Ροχίνγκια

Η κάλυψη των αναγκών ενός τόσο μεγάλου αριθμού ανθρώπων και μάλιστα επ’ αόριστον καθώς δεν έχουν πού αλλού να πάνε, σε μια από τις πιο φτωχές περιοχές μιας φτωχής χώρας είναι εφιάλτης τόσο για την κυβέρνηση του Μπανγκλαντές, όσο και για τις υπηρεσίες του ΟΗΕ και τις οργανώσεις αρωγής.