Με αφορμή τη συμπλήρωση 99 ετών από τη σύναψη της συνθήκης Λωζάνης την Κυριακή 24 Ιουλίου ο  Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με ανακοίνωσή του κατήγγειλε την Ελλάδα για παραβίαση των όρων της ιστορικής Συνθήκης.

Ads

«Σήμερα γιορτάζουμε την 99η επέτειο από την υπογραφή της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάνης, ενός από τα ιδρυτικά έγγραφα της Δημοκρατίας της Τουρκίας» σημειώνει ο Ερντογάν στο μήνυμα του.

«Με τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης χαράχτηκαν τα χερσαία μας σύνορα, καταργήθηκαν οι συνθηκολογήσεις, κατοχυρώθηκαν τα δικαιώματα της «τουρκικής» μειονότητας (μουσουλμανική μειονότητα Θράκης) που παρέμενε στην Ελλάδα και επιβεβαιώθηκε το αποστρατικοποιημένο καθεστώς των ελληνικών νησιών κοντά στις ακτές μας» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Και προσθέτει ότι «η Τουρκία παρακολουθεί σχολαστικά την εφαρμογή της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάνης στα 99 χρόνια από την υπογραφή της».

Ads

«Ωστόσο» σύμφωνα με τον Ερντογάν «την τελευταία περίοδο, οι όροι που καταγράφονται στη Συνθήκη, ιδίως τα δικαιώματα της «τουρκικής» μειονότητας, αγνοούνται ή παραβιάζονται συστηματικά από την Ελλάδα».

«Δεν είναι δυνατόν η χώρα μας να αποδεχθεί αυτή την κατάσταση, η οποία είναι ασυμβίβαστη με τις σχέσεις καλής γειτονίας και την αρχή τήρησης της Συνθήκης» συνεχίζει ο τούρκος πρόεδρος.
Ο Ερντογάν υποστηρίζει ότι η Τουρκία «είναι αποφασισμένη να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την εγκαθίδρυση διαρκούς ειρήνης και ηρεμίας στην περιοχή της και για την προστασία των δικαιωμάτων του αγαπημένου μας έθνους».

Σημειώνει δε ότι «ενώ η Τουρκία κάνει σταθερά βήματα προς το 2023, την 100ή επέτειο της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάνης και τη Δημοκρατία μας, ενισχύει επίσης την ενεργό της θέση σε περιφερειακά και παγκόσμια ζητήματα».

Και καταλήγει αναφέροντας στο μήνυμα του: «Στην 99η επέτειο της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάνης, τιμώ τη μνήμη του ιδρυτή της Δημοκρατίας μας, Μουσταφά Κεμάλ, των συμπολεμιστών του και των μαρτύρων μας με, και μνημονεύω τους βετεράνους μας με σεβασμό και ευγνωμοσύνη».