«Αν οι ΗΠΑ προσπαθούν να μας βάλουν στη γωνία αναγκάζοντάς μας να εγκαταλείψουμε μονομερώς το πυρηνικό μας οπλοστάσιο, εμείς δεν θα συνεχίσουμε να ενδιαφερόμαστε για έναν τέτοιο διάλογο και δεν μπορούμε παρά να επανεξετάσουμε το αν θα προσέλθουμε στη σύνοδο κορυφής Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Κορέας-ΗΠΑ».

Ads

Με τα παραπάνω λόγια του υφυπουργού Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας, Κιμ Κιέ Γκουάν, όπως τα μετέδωσε  το επίσημο βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA, η Πιονγκγιάνγκ «παγώνει» εκ νέου τις ελπίδες για το ξεπέρασμα της επικίνδυνης κρίσης στην κορεατική χερσόνησο, απειλώντας να τορπιλίσει την προγραμματισμένη για τις 12 Ιουνίου σύνοδο κορυφής μεταξύ του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν και του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Ειδικότερα, ο Βορειοκορεάτης αξιωματούχος είπε πως η «μοίρα» της διάσκεψης κορυφής με τις ΗΠΑ καθώς και οι διμερείς σχέσεις «θα ήταν σαφής», αν οι ΗΠΑ συνεχίσουν να μιλούν για μια «α λα Λιβύη» αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας. Κατέληξε δε, ότι Τραμπ θα μείνει ως «αποτυχημένος πρόεδρος» εάν ακολουθήσει τα βήματα των προκατόχων του.

«Θα απαντήσουμε κατάλληλα στη διοίκηση του Τραμπ εάν προσεγγίσει τη συνάντηση κορυφής Βόρειας Κορέας – ΗΠΑ με μια ειλικρινή πρόθεση να βελτιώσει τις σχέσεις», δήλωσε ο Κιμ. Αλλά πρόσθεσε, πως δεν τον ενδιαφέρει πλέον μια διαπραγμάτευση που θα τον οδηγήσει στη γωνία και θα απαιτήσει να εγκαταλείψει μονομερώς τα πυρηνικά μας. «Αυτό θα μας αναγκάσει να επανεξετάσουμε αν θα δεχόμασταν μια συνάντηση κορυφής Βόρειας Κορέας -ΗΠΑ».

Ads

Η δήλωση αυτή έγινε αφού η Βόρεια Κορέα είχε ακυρώσει μια συνάντηση με αξιωματούχους της Νότιας Κορέας μόλις δύο ώρες πριν από την έναρξη την Τετάρτη, σε ένδειξη διαμαρτυρίας στις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας με την κωδική ονομασία «Max Thunder».

Στις ασκήσεις που ξεκίνησαν την Παρασκευή συμμετέχουν περίπου 100 πολεμικά αεροπλάνα από τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα, συμπεριλαμβανομένων οκτώ μαχητών F-22 stealth και ενός απροσδιόριστου αριθμού βομβαρδιστικών Β-52.

Το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap ανέφερε, επικαλούμενο ανώνυμη πηγή, ότι τα Β-52 μπορεί να μην συμμετάσχουν τελικά στις ασκήσεις, δήλωση που θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως παραχώρηση προς την Πιονγιάνγκ. Ωστόσο, το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας δήλωσε ότι οι ασκήσεις θα συνεχιστούν, ισχυριζόμενο ότι έχουν αυστηρά αμυντικό χαρακτήρα και έχουν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν τους πιλότους να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους.

Η Max Thunder είναι μία από τις πολλές ετήσιες κοινές ασκήσεις στρατιωτικών τμημάτων των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας, οι οποίες καταγγέλονται συνήθως από τον Βορρά ως προετοιμασία για εισβολή.

Ο υπουργός Άμυνας της Νότιας Κορέας, Σονγκ Γιανγκ Μου, επρόκειτο να πραγματοποιήσει επείγουσα συνάντηση με τον στρατηγό, Βίνσεντ Μπρουκς, τον διοικητή των στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ στην περιοχή, για να συζητήσουν την κοινή αντίδραση στη διαμαρτυρία του Βορρά.

Για τη Βόρεια Κορέα, η παρουσία βομβαρδιστικών σε κοινές ασκήσεις των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας προκαλεί επώδυνες αναμνήσεις του πολέμου της Κορέας μεταξύ 1950 – 1953. Οχι άδικα: Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, οι επιδρομές των αμερικανικών B-29 προκάλεσαν μεγαλύτερη ζημιά στα αστικά κέντρα της Βόρειας Κορέας κατά τη διάρκεια εκείνου του πολέμου από εκείνη που προκλήθηκε στη Γερμανία και την Ιαπωνία κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Αμερικανοί έριξαν 635.000 τόνους βόμβες στην Κορέα, έναντι 503.000 τόνων σε όλη τη διάρκεια του πολέμου στον Ειρηνικό.

Εκπρόσωπος του υπουργείου ενοποίησης της Νότιας Κορέας, χαρακτήρισε την απόφαση της Πιονγκγιάνγκ ως «λυπηρή» και ότι έρχεται σε αντίθεση με το «πνεύμα και το σκοπό» των συμφωνιών μεταξύ του Κιμ Γιονγκ Ουν και του Νοτιοκορεάτη ηγέτη, Μουν, τον προηγούμενο μήνα. Ο ίδιος κάλεσε τον Βορρά να επιστρέψει γρήγορα στις συνομιλίες, αλλά δεν μπορεί να υποθέσει εάν η κίνηση του Βορρά θα επηρεάσει την προγραμματισμένη συνάντηση Κιμ – Τραμπ τον επόμενο μήνα.

Πάντως, το βορειοκορεατικό πρακτορείο KCNA ανέφερε αντίθετα, ότι οι ασκήσεις Νότιας Κορέας – ΗΠΑ αποτελούν πρόκληση στην κοινή δήλωση Κιμ – Μουν στο χωριό των συνόρων – γνωστό και ως χωριό της ανακωχής, τον Απρίλιο. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν τότε να σταματήσουν τελείως όλες τις εχθρικές ενέργειες εναντίον του άλλου σε κάθε τομέα, συμπεριλαμβανομένης της γης, του αέρα και της θάλασσας, διότι «είναι η πηγή της στρατιωτικής έντασης και των συγκρούσεων».

Ο Λευκός Οίκος από την άλλη, διατηρεί πάντα «την ελπίδα» ότι η σύνοδος κορυφής ανάμεσα στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τον Βορειοκορεάτη ομόλογό του Κιμ Γιονγκ Ουν θα πραγματοποιηθεί παρά τις απειλές της Πιονγκγιάνγκ να ακυρώσει τα πάντα, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπός του Σάρα Σάντερς.

«Διατηρούμε πάντα την ελπίδα ότι η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί και ενεργούμε σε αυτή την κατεύθυνση, αλλά την ίδια στιγμή έχουμε συνείδηση του γεγονότος πως μπορεί να είναι δύσκολες συνομιλίες», δήλωσε η Σάντερς στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News.

Ο Kim Hyun-wook, καθηγητής της εθνικής διπλωματικής ακαδημίας της Νότιας Κορέας στη Σεούλ, εκτιμά πως η Βόρεια Κορέα γνωρίζει ότι η ακύρωση της διάσκεψης κορυφής δεν θα ήταν καλή για τα δικά της συμφέροντα, αλλά και των ΗΠΑ. «Αλλά το βορειοκορεατικό καθεστώς δεν μπορεί να δεχτεί τις αμερικανικές απαιτήσεις για αποπυρηνικοποίηση χωρίς να λάβει πρώτα εγγυήσεις για την ασφάλειά του. Ας δούμε τι θα κάνει ο Τραμπ γι’ αυτό».

Πάντως, οι δορυφορικές φωτογραφίες τεκμηριώνουν ότι η ηγεσία της Βόρειας Κορέας υλοποιεί μέχρι τώρα την υπόσχεσή της να αποσυναρμολογήσει το πεδίο πυρηνικών δοκιμών της.

Εικόνες που δημοσιεύθηκαν από το 38 North, έναν ιστότοπος που αναλύει θέματα της Κορέας, πολλά κτίρια γύρω από τον ορεινό πεδίο έχουν καταστραφεί τις τελευταίες ημέρες.