Hχητικό απόσπασμα που υποστηρίζει ότι προέρχεται από το μαύρο κουτί του Norman Atlantic, δημοσιεύει η ιταλική εφημερίδα Fatto Quotidiano. Από αυτό φαίνεται να προκύπτει ότι στο γκαράζ του πλοίου υπήρχε φορτηγό με αναμμένη μηχανή ― κάτι που απαγορεύεται ρητά ― που έκαιγε ντίζελ. 

Ads

Σύμφωνα με την ηχογραφημένη συνομιλία, στις 4:17 το πρωί, μέλος που πληρώματος το οποίο βρισκόταν στην γέφυρα 4, πληροφορεί όσους βρίσκονται στην αίθουσα διακυβέρνησης του πλοίου ότι έχει εντοπίσει αναμμένη ντίζελ μηχανή φορτηγού από την οποία βγαίνει καπνός. 

Στην ερώτηση αν ο καπνός προέρχεται από το συγκεκριμένο σημείο, το μέλος του πληρώματος απαντά: «Ναι, προέρχεται από εδώ, η μηχανή είναι αναμμένη και βγαίνει καπνός. Η κατεύθυνση είναι αυτή, ίσια, κοντά στην έξοδο». Επιβεβαιώνει, δε, ότι «το φορτηγό δεν είναι συνδεδεμένο με το ηλεκτρικό δίκτυο του πλοίου». 

Εννέα λεπτά αργότερα, ο καπετάνιος Αρτζίλιο Τζιακομάτσι σημαίνει συναγερμό, μόνον για το πλήρωμα, με «crew call», και αμέσως μετά δίνει την εντολή να τεθεί σε λειτουργία το μόνιμο σύστημα πυρόσβεσης. Στις 4:40 τα ξημερώματα, ωστόσο, η πυρκαγιά είναι ήδη εκτός ελέγχου. 

Ads

Σύμφωνα με πληροφορίες της Il Fatto Quotidiano, τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι στο Nόρμαν Ατλάντικ μπορεί να μην έτυχαν σεβασμού οι κανόνες και οι διαδικασίες, που πρέπει να ακολουθούνται σε περίπτωση πυρκαγιάς και εκκένωσης του πλοίου.