Μια χρονοκάψουλα που έκρυβε ένα καλά κρυμμένο μυστικό από το 1777 φαίνεται να ανακάλυψαν οι συντηρητές αγάλματος του Ιησού Χριστού του 18ου αιώνα στην ισπανική πόλη Σοτίγιο ντε λα Ριμπέρα. Το σημείωμα βρέθηκε κρυμμένο στο πιο απίστευτο μέρος που δύσκολα θα έψαχνε κάποιος, δηλαδή στους γλουτούς του αγάλματος.

Ads

Το άγαλμα απεικόνιζε τον Ιησού Χριστού κατά τη διάρκεια της σταύρωσης και βρισκόταν κανονικά στην εκκλησία της Αγίας Αγουέδα στη βόρεια Ισπανία. Όταν το άγαλμα άρχισε να παρουσιάζει διάφορες φθορές η Gemma Ramírez με την ομάδα Da Vinci Restauro ξεκίνησαν την συντήρηση του στη Μαδρίτη κι εκεί ανακάλυψαν ένα άνοιγμα στα οπίσθια του ιερού αγάλματος, καλυμμένο με ένα παλιό κομμάτι υφάσματος που περιείχε παλιά χειρόγραφα.

Το χειρόγραφο ντοκουμέντο είναι ουσιαστικά μια χρονοκάψουλα, η οποία περιγράφει την καθημερινή ζωή στην Ισπανία τον 18ο αιώνα. Στο σημείωμα υπήρχαν πληροφορίες για το άγαλμα, όπως το ποιος το κατασκεύασε και ότι είναι φτιαγμένο από ξύλο.

image

Ads

Ειδικότερα, το σημείωμα χρονολογείται από το 1777 και συγγραφέας είναι ο Joaquín Mιnguez, παπάς σε ένα παρεκκλήσι του καθεδρικού ναού Burgo de Osma. Στόχος του φαίνεται ότι ήταν να κρατήσει το σημείωμα ασφαλές, για να το διαβάσουν οι επόμενες γενιές.

Στις επιστολές του, ο Mιnguez δίνει μια εικόνα της καθημερινής οικονομικής και πολιτιστικής δραστηριότητας της περιοχής. Ο ιερέας σημειώνει πρώτα ότι το άγαλμα δημιουργήθηκε από τον Manuel Bal, ο οποίος δημιούργησε κι άλλες ξύλινες κατασκευές για τις εκκλησίες στην περιοχή.

Στην επιστολή υπήρχαν επίσης αναφορές για τη θρησκευτική και πολιτική ζωή, όπως και η αγροτική δραστηριότητα (σιτάρι, βρώμη, κριθάρι) και τα οινοποιία της περιοχής. Ο Mιnguez ονομάζει επίσης ασθένειες όπως ο τύφος που μάστιζε εκείνη τη χρονική περίοδο, αλλά και τους τρόπους διασκέδασης.

image

Εκτός από τη ζωή στο χωριό αναλύεται και το πολιτικό κλίμα της Ισπανίας. Ο Mιnguez  γράφει ότι ο βασιλιάς Κάρλος Γ΄είναι στο θρόνο και ότι το ισπανικό δικαστήριο βρίσκεται στη Μαδρίτη. Η επιστολή μάλιστα περιέχει μια αναφορά στην Ιερά Εξέταση, η οποία διήρκεσε από το 1478 έως το 1834.

«Είναι εντυπωσιακό, διότι είναι σπάνιο να βρίσκεις τέτοια χειρόγραφα μέσα σε τέτοια αγάλματα»είπε ο τοπικός ιστορικός Efren Arroyo.

Η Da Vinci Restauro δεν έχει δώσει ακόμα περισσότερες πληροφορίες για το περιερχόμενό του σημειώματος. Αλλά δημοσίευσε ένα βίντεο με τους ερευνητές να αναπαριστούν τη στιγμή που βρίσκουν το σημείωμα.

Σημειώνεται, ότι τα γράμματα εστάλησαν στον Αρχιεπίσκοπο του Μπούργκος, όπου θα αρχειοθετηθούν. Ωστόσο, δημιουργήθηκε αντίγραφο και τοποθετήθηκε πίσω στους γλουτούς για να διατηρηθεί η πρόθεση του Minguez.