Μία στις τρεις γυναίκες παγκοσμίως έχει ήδη βιώσει σωματική ή σεξουαλική βία από το σύντροφό της, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το ιατρικό περιοδικό «Lancet» στο πλαίσιο αφιερώματος για τη βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών. Μεταξύ άλλων αναφέρεται πως οι μέχρι τώρα προσπάθειες για τον περιορισμό του φαινομένου είναι ανεπαρκείς.

Ads

Από τα στοιχεία προκύπτει ακόμη πως 7% των γυναικών θα πέσουν θύμα σεξουαλικής επίθεσης κάποια στιγμή στη ζωή τους από άνδρα που δεν είναι σύντροφός τους. Στο αφιέρωμα υπογραμμίζονται τα απαράδεκτα υψηλά ποσοστά της βίας κατά των γυναικών, στην οποία περιλαμβάνονται βιασμοί, κλειτοριδεκτομές, trafficking, γάμοι με τη βία κ.α. που έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην σωματική και ψυχολογική υγεία.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, επικαλούμενο τα στοιχεία του περιοδικού «Lancet», οι πολεμικές και εμφύλιες συγκρούσεις, και οι ανθρωπιστικές κρίσεις επιτείνουν το πρόβλημα.

Συνολικά εκτιμάται πως 100 έως 140 εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες παγκοσμίως έχουν υποβληθεί σε υποχρεωτικό ακρωτηριασμό γεννητικών οργάνων και κάθε χρόνο, μόνο στην Αφρική, πάνω από τρία εκατομμύρια κορίτσια κινδυνεύουν να έχουν την ίδια τύχη. Ακόμη 70 εκατομμύρια κορίτσια στον πλανήτη εξαναγκάζονται σε γάμο πριν τα 18 τους έτη.

Ads

Οι ερευνητές καταγγέλλουν πως η διεθνής κοινότητα και οι κυβερνήσεις εν κάνουν αρκετά για να εμποδίσουν την κατάσταση. «Δεν υπάρχει μαγικό ραβδάκι για να εξαλείψει τη βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών, αλλά είναι δυνατή η αλλαγή των νοοτροπιών και των συμπεριφορών και μπορεί να επιτευχθεί σε λιγότερο από μια γενιά», τόνισε η επικεφαλής της έρευνας Σάρλοτ Γουάτς της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου.