Μετά την απόσυρση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία των Παρισίων για το Κλίμα και μετά την εμφάνιση των τεράστιων ρηγμάτων στον πάγο της Ανταρκτικής, το μέλλον του πλανήτη φαντάζει κάπως ζοφερό. Όμως μέσα στα εφιαλτικά σενάρια, υπάρχουν και κάποια καλά νέα: Πρόκεται για την πρώτη πόλη-δάσος της Κίνας, που θα πολεμήσει την κλιματική αλλαγή και την ρύπανση της χώρας.

Ads

Στο Λιουζού, στην επαρχία Γκουανγκσί, θα γεννηθεί μια καινούργια πόλη 30.000 κατοίκων σε μια έκταση 1,75 τετραγωνικών χιλιομέτρων στις όχθες του ποταμού Λιουτζάνγκ.

image

Πρόκειται για κοινό πρότζεκτ του ιταλικού αρχιτεκτονικού γραφείου Steffano Boeri Architetti από το Μιλάνο και της Shanghai Tongyan Architectural and Planning Design Company.

Η «Πόλη-Δάσος Λιουζού» θα φιλοξενήσει 40.000 δέντρα και σχεδόν 1 εκατομμύριο φυτά (από περισσότερα των 100 φυτικά είδη). Η βλάστηση θα καλύψει κάθε κτίσμα και εκτιμάται ότι θα απορροφά 10.000 τόνους διοξειδίου του άνθρακα και 57 τόνους ρύπων τον χρόνο. Επιπλέον, θα δίνει σχεδόν 900 τόνους οξυγόνου. Θα τροφοδοτείται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και θα συνδέεται με ηλεκτροκίνητο τρένο με την πόλη Λιουζού. Η ολοκλήρωσή της τοποθετείται εντός του 2020. 

Ads

image

«Η ύπαρξη φυτών όχι μόνο στα πάρκα και τους κήπους ή τα πεζοδρόμια, αλλά και στις προσόψεις των κτιρίων, θα επιτρέψουν στην πολή να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης απορροφώντας διοξείδιο του άνθρακα και σκόνη βάρους 57 τόνων το χρόνο, στη μείωση της υπερθέρμανσης της ατμόσφαιρας, θα δημιουργήσουν ηχομόνωση και θα ενισχύσουν τη βιοποικιλότητα», εξήγησε ο Ιταλός αρχιτέκτονας.