Κάτι αλλιώτικο και ιδιαίτερο συμβαίνει στη Βαρκελώνη. Στις τοπικές εκλογές του Μαίου, η πλατφόρμα πολιτών Barcelona en Comu (Βαρκελώνη για τα Κοινά) βάζει ισχυρή υποψηφιότητα να κατακτήσει το δημοτικό συμβούλιο της πόλης. Εάν το πετύχει, η αλλαγή για τις γυναίκες της Βαρκελώνης και, ίσως, των πόλεων όλου του κόσμου, μπορεί και να είναι ριζική.

Ads

Μια ενδεχόμενη εκλογική νίκη της Barcelona en Comu θα σηματοδοτούσε την «κατάληψη» της δημαρχίας της πόλης από την δυναμική ακτιβίστρια του κινήματος κατά των εξώσεων Αντα Κολάου. Η εκλογή της πρώτης γυναίκας δημάρχου της Βαρκελώνης θα ήταν από μόνη της ένα γεγονός – σταθμός, στην περίπτωση της Κολάου όμως σημαίνει πολλά περισσότερα. Μετά την ταχεία άνοδό της στη δημόσια σκηνή, η Κολάου απέρριψε τις προσφορές των παραδοσιακών κομμάτων να ενταχθεί στις τάξεις τους. Και ήταν μόνον η έλξη του Barcelona en Comu που την έκανε να αποφασίσει την είσοδο στη μάχιμη πολιτική.

Οι ρίζες της πλατφόρμας στους συνοικιακούς συνεταιρισμούς και τα κοινωνικά κινήματα της Βαρκελώνης, στα οποία οι γυναίκες έχουν παραδοσιακά παίξει ιστορικό ρόλο, επιτρέπουν στην Αντα Κολάου και τις γυναίκες που δουλεύουν στο πλευρό της να στήσουν την πρωτοβουλία τους με βάση τη δική τους οπτική, και όχι να παίξουν με τους κανόνες του παγιωμένου ανδρικού συστήματος. Εχουν δημιουργήσει νέες μορφές οριζόντιων ηγετικών δικτύων που καμία σχέση δεν έχουν με τα τυπικά μοντέλα ιεραρχίας της παραδοσιακής πολιτικής. Η Barcelona en Comu δείχνει πως η αστική πολιτική μπορεί να αποκτήσει φεμινιστική δομή εκ βάθρων.

Aπό αυτή την οπτική, η πρώτη σημαντική νίκη της Barcelona en Comu, είναι το γεγονός πως στις – ενίοτε βασανιστικές – διαπραγματεύσεις για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων, η αρχή της φυλετικής ισότητας παρέμεινε αλώβητη. Πάνω από τους μισούς από τους υποψηφίους της πλατφόρμας είναι γυναίκες, με πρώτη βεβαίως την Αντα Κολάου. Το γεγονός αυτό έχει υψηλή συμβολική σημασία τόσο για την Καταλονία όσο και για τη «νέα πολιτική» που αναδύεται σε όλη την Ισπανία. Μελέτη της Ενωσης Γυναικών Δημοσιογράφων της Καταλονίας έδειξε ότι η αναλογία εκπροσώπησης των γυναικών στην τοπική κυβέρνηση είναι μία από τις χειρότερες στην Ισπανία. Οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν μόλις το 14% των δημάρχων της Καταλονίας. Η ανάληψη της δημαρχίας της Βαρκελώνης από μια γυναίκα μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες και να λειτουργήσει ως μοντέλο.

Ads

Η αύξηση της εκπροσώπησης των γυναικών σε θέσεις αιρετών ήταν ένας από τους βασικούς στόχους του κινήματος των ισπανών Αγανακτισμένων (Indignados) που σάρωσαν τις πλατείες της Ισπανίας το Μάιο του 2011. Ωστόσο, παρά τις δεσμεύσεις και τις διακηρύξεις, η αρχή αυτή δύσκολα μπόρεσε να εφαρμοστεί στην πράξη, με τους άνδρες να παίρνουν και πάλι τα ηγετικά ηνία των κινημάτων που διαμορφώθηκαν μέσα σ’ αυτές τις πλατείες. Παρά τις δεσμεύσεις για ισότιμη εκπροσώπηση στα ψηφοδέλτια του κόμματος, ακόμη κι οι Podemos έγιναν ένα κόμμα με απόλυτη κυριαρχία των ανδρών στο υψηλότερο ηγετικό του επίπεδο. Υπάρχουν μόνον τρεις γυναίκες ανάμεσα στους 16 γενικούς γραμματείς περιφερειών των Podemos, ενώ το ποσοστό των γυναικών υποψηφίων δημάρχων του κόμματος είναι μόλις 16%. Η Barcelona en Camu αντιστρέφει αυτή την τάση και δείχνει ότι η πραγματική επίτευξη ισότητας στην αντιπροσώπευση μπορεί και να είναι τελικά απλώς ζήτημα πραγματικής πολιτικής βούλησης. Πολλές από τις υποψήφιες της Barcelona en Camu, όπως η ακτιβίστρια των συνοικιών Γκάλα Πιν και η νηπιαγωγός Μάρτα Βερντέχο Λεόν, κατέρχονται στον εκλογικο στίβο για πρώτη φορά. Οι γυναίκες αυτές, όπως και πολλές άλλες που εργάζονται στις ομάδες συνοικιών και πολιτικής της πλατφόρμα συνδυάζουν την καριέρα, τις σπουδές και τη μητρότητα με τον ακτιβισμό τους και πάνω σ’ αυτή την εμπειρία τους χτίζουν ακριβώς και την κουλτούρα του πολιτικού τους εγχειρήματος. Μια από τις πρώτες κινήσεις τους όταν φτιάχτηκαν τα κεντρικά γραφεία της πλατφόρμας ήταν να δημιουργήσουν παιδότοπο όπου οι γονείς, συμπεριλαμβανομένης της Αντα Κολάου που έχει έναν τρίχρονο γιό, μπορούν να αφήνουν τα παιδιά τους όταν δουλεύουν.

Oμως η Barcelona en Comu δεν έχει στόχο απλώς να φέρει τον φεμινισμό στην πολιτική – ο βασικός στόχος της είναι να προβάλει την φεμινιστική άποψη περί πολιτικής. Η πλατφόρμα και οι υποψήφιοί της, τόσο γυναίκες όσο και άνδρες, υποστηρίζουν ότι εάν η «δημοκρατική επανάσταση» που επαγγέλλονται δεν ήταν φεμινιστική, δεν θα άξιζε τον τίτλο της. Η πλατφόρμα επικρίνει σφόδρα το γεγονός ότι η πόλη δίνει μόνον το 0,25% του προϋπολογισμού της για να αντιμετωπίσει την ανισότητα των φύλων.

Αντί να περιορίζει την ευθύνη για τις γυναίκες σε μία συγκεκριμένη και μοναδική υπηρεσία, η Barcelona en Comu υποστηρίζει τη μετεξέλιξη του ζητήματος της ισότητας των φύλων σε «mainstream» υπόθεση και ζητούμενο όλων των τομέων της διακυβέρνησης. Αυτό σημαίνει ότι όλες οι πολιτικές πρέπει να διαμορφώνονται λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις συνέπειες που θα έχουν τόσο στους άνδρες όσο και τις γυναίκες. Η πλατφόρμα επιδιώκει ο προϋπολογισμός της πόλης, ο αστικός σχεδιασμός, και όλες οι δημόσιες υπηρεσίες πρέπει να σχεδιάζονται λαμβάνοντας πάντα υπ’ όψιν την ισότητα των δύο φύλων.

Η Barcelona en Camu φέρνει σε πρώτο πλάνο ζητήματα όπως η αίσθηση της ασφάλειας για τις γυναίκες σε δημόσιους χώρους, οι διακρίσεις στο εγχώριο εργατικό δυναμικό και η γυναικεία πλευρά της φτώχειας. Χάρις στην δημοφιλία της Αντα Κολάου, ζητήματα που κάποτε απασχολούσαν μόνον τις φεμινιστικές οργανώσεις συζητιούνται πλέον από τον Τύπο σε εθνικό επίπεδο και στα mainstream talk show του Σαββατόβραδου. Ο χρόνος θα δείξει εάν μπορούν να γίνουν και προτεραιότητα για την τοπική κυβέρνηση της Βακελώνης.