Περισσότερους από 4.000 κατοίκους ενός οικισμού της πολιτείας Τσιάπας στο νότιο Μεξικό ανάγκασαν οι μεξικανικές αρχές να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για «λόγους ασφαλείας», αφού δεν τολμούσαν να βγουν από τα σπίτια τους μετά από αρκετές ημέρες βίας στην περιοχή, που αποδίδονται στο οργανωμένο έγκλημα.

Ads

Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, η πολιτειακή εισαγγελία της Τσιάπας σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «διέσωσε 4.187 ανθρώπους» από τον οικισμό Τίλα, οι οποίοι «έμεναν κρυμμένοι στα σπίτια τους μετά τις πράξεις βίας που σημειώνονταν στο χωριό τους».

Η κρατική υπηρεσία προσθέτει ότι επιθεώρησε 17 ακίνητα που κάηκαν, τόσο κατοικίες, όσο και καταστήματα, ενώ εντόπισε και δύο νεκρούς, ένας εκ των οποίων ήταν ανήλικος. Στην επιχείρηση συμμετείχαν μέλη του Στρατού και της Εθνοφρουράς.

Αν και οι αρχές δεν διευκρινίζουν τις πράξεις βίας, αναφορές στον μεξικάνικο τύπο κάνουν λόγο για ένοπλους άνδρες που έφτασαν στο χωριό πυροβολώντας και βάζοντας φωτιά σε σπίτια και επιχειρήσεις για αρκετές ημέρες.

Ads

Η βία έχει κλιμακωθεί επικίνδυνα στην Τσιάπας λόγω του πολέμου που έχει ξεσπάσει μεταξύ των δύο μεγαλύτερων εγκληματικών συμμοριών στο Μεξικό, των ισχυρών καρτέλ ναρκωτικών του Χαλίσκο Νουέβα Χενερασιόν και της Σιναλόα.

Σύμφωνα με το κέντρο ανάλυσης Insight Crime, η διαμάχη αφορά τον έλεγχο των παραμεθόριων περιοχών, που είναι κλειδί για την παράνομη διακίνηση ναρκωτικών, όπλων, αλλά και μεταναστών, οι οποίοι διασχίζουν το Μεξικό για να φτάσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Από τον Δεκέμβριο του 2006, όταν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Μεξικού κήρυξε τον πόλεμο κατά των ναρκωτικών, έχουν καταγραφεί περισσότερες από 450.000 δολοφονίες στη χώρα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.