Ψήφους για το Σύνταγμα της μετά-Μουμπάρακ εποχής μετρά η Αίγυπτος, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του δημοψηφίσματος που έγινε το Σάββατο. Μεγάλη ήταν η προσέλευση στις κάλπες των Αιγυπτίων του Καΐρου, της Αλεξάνδρειας και οκτώ ακόμα περιοχών, ενώ αντικρουόμενες απόψεις επικρατούν για τα αποτελέσματα.

Ads

 
Ο πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι και οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι αναφέρουν ότι μετά την καταμέτρηση ενός εκατομμυρίου ψήφων υπέρ τάσσεται το 72,5% των πολιτών. Αντίθετα, εκπρόσωπος του αντιπολιτευόμενου Εθνικού Μετώπου της Σωτηρίας δήλωσε ότι διαθέτει πληροφορίες πως το 60%-65% στο Κάιρο και σε άλλες περιοχές έχουν απορρίψει το νέο Σύνταγμα.
 
Πιθανό θετικό αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα θα θεωρηθεί ψήφος εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του Αιγύπτιου προέδρου.
 
Ωστόσο, τα επίσημα αποτελέσματα δεν αναμένονται νωρίτερα από την ολοκλήρωση και του δεύτερου γύρου του δημοψηφίσματος που θα γίνει το ερχόμενο Σάββατο.
 
Η πρώτη φάση του δημοψηφίσματος συνοδεύτηκε από επεισόδια σε διάφορες πόλεις. Ισλαμιστές επιτέθηκαν με βόμβες μολότοφ στα γραφεία αιγυπτιακής εφημερίδας που πρόσκεινται στο κόμμα της αντιπολίτευσης.
 
Αρκετά κτίρια που ανήκουν στο κόμμα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας κάηκαν, ενώ στην Αλεξάνδρεια σημειώθηκαν εκτεταμένα επεισόδια όταν αντίπαλες παρατάξεις οπλισμένες με μαχαίρια και σπαθιά συγκρούστηκαν μεταξύ τους.