Νέα στοιχεία σχετικά με το νέο στέλεχος κορονοϊού, που έχει ονομαστεί «Όμικρον», καταδεινύουν πως κυκλοφορούσε στην Ευρώπη πριν από τις 24 Νοεμβρίου, την επίσημη δηλαδή ημερομηνία καταγραφής του.

Ads

Σύμφωνα με αξιωματούχους υγείας της χώρας, η Όμικρον ήταν ήδη στην Ολλανδία πριν φτάσουν στη χώρα πτήσεις που ήταν γνωστό ότι μετέφεραν κρούσματα.

«Εντοπίσαμε την Όμικρον σε δύο δείγματα που ελήφθησαν στις 19 και 23 Νοεμβρίου. Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο γιατί οι άνθρωποι αυτοί είχαν επισκεφθεί τη Νότια Αφρική» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας.

Αξίζει να σημειωθεί πως περίπου 61 από τους 600 και πλέον επιβάτες πτήσεων από τη Νότια Αφρική βρέθηκαν θετικοί στην COVID-19 και τέθηκαν σε καραντίνα μετά την άφιξή τους στην Ολλανδία την περασμένη Παρασκευή.

Ads

Την ίδια ώρα, οι ολλανδικές αρχές προσπαθούν επίσης να επικοινωνήσουν και να υποβάλουν σε διαγνωστικά τεστ 5.000 ακόμα επιβάτες που ταξίδεψαν από τη Νότια Αφρική, τη Μποτσουάνα, το Εσουατίνι, το Λεσότο, τη Μοζαμβίκη, τη Ναμίμπια ή το Ζιμπάμπουε. Επιπλέον, στην Ολλανδία τέθηκαν την Κυριακή σε ισχύ αυστηρότερα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.