Τρεις σημαντικούς επιχειρηματίες συνέλαβαν την Παρασκευή οι τουρκικές αρχές στο πλαίσιο των μαζικών εκκαθαρίσεων που έχουν ξεκινήσει μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου. Μετά τον στρατό, τις δυνάμεις ασφαλείας, την εκπαίδευση και τον κρατικό μηχανισμό, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προχωρά σε εκκαθαρίσεις και στον επιχειρηματικό κόσμο και πολλοί εκτιμούν πως οι τρεις συλλήψεις επιχειρηματιών είναι μόνο η αρχή.

Ads

Ειδικότερα ο Μουσταφά Μποϊντάκ, πρόεδρος του ομίλου Boydak Holding , συνελήφθη από τις δυνάμεις ασφαλείας στο Καΐσερι της κεντρικής Τουρκίας, ταυτόχρονα με δύο στελέχη της εταιρείας του, μετέδωσε το φιλοκυβερνητικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu. Πρόκειται για τους Σουκρού Μποϊντάκ και ο Χαλίτ Μποϊντάκ, οι οποίοι συνελήφθησαν στην κατοικία τους. Η αστυνομία αναζητεί ακόμη τον πρώην πρόεδρο του ομίλου Χατζί Μποϊντάκ, καθώς και τους Ιλιάς και Μπεκίρ Μποϊντάκ, για τους οποίους έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης.

Ο όμιλος Boydak Holding δραστηριοποιείται στους τομείς της ενέργειας, των χρηματοοικονομικών, των επίπλων, όπου διατηρεί τις πολύ γνωστές στην Τουρκία φίρμες Istikbal και Bellona. Οι συλλήψεις εντάσσονται στο πλαίσιο της έρευνας για τις οικονομικές δραστηριότητες του Φετουλάχ Γκιουλέν στην Τουρκία, τον οποία η Αγκυρα κατηγορεί για την οργάνωση του πραξικοπήματος.

Ο Μουσταφά Μποϊντάκ είναι και πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου του Καΐσερι, πόλη που περιλαμβάνεται στις Τίγρεις της Ανατολίας, τις πόλεις της ταχείας οικονομικής ανάπτυξης μετά το 2003, στα χρόνια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ads

Εν τω μεταξύ, συνεχίζοντας τις εκκαθαρίσεις και τις ανακατατάξεις στον τουρκικό στρατό, το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο της Τουρκίας προήγαγε την Παρασκευή 99 συνταγματάρχες στο βαθμό του στρατηγού ή του ναυάρχου, ενώ αποστράτευσε 48 στρατηγούς, κατά τη διάρκεια των ετήσιων κρίσεων των αξιωματικών.

Η συνεδρίαση του αναφερόμενου στρατιωτικού οργάνου, που είναι αρμόδιο για τις προαγωγές και τις αποστρατείες έγινε μετά την εκδήλωση του αποτυχημένου πραξικοπήματος πριν από 15 ημέρες.

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενέκρινε τις αποφάσεις του συμβουλίου, ενώ άφησε στη θέση του, τον αρχηγό του τουρκικού ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Χουλουσί Ακάρ. Επίσης, παραμένουν στις θέσεις τους, οι αρχηγοί του στρατού, του ναυτικού και της αεροπορίας, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του προεδρικού εκπροσώπου.