Η αεροπορική εταιρεία Malaysia Airlines άλλαξε την Κυριακή την πορεία της πτήσης της από την Κουάλα Λουμπούρ στο Λονδίνο και το αεροσκάφος που την εκτέλεσε πέταξε πάνω από τον εναέριο χώρο της Συρίας, αφού η συνηθισμένη διαδρομή της -πάνω από την Ουκρανία- έχει κλείσει μετά την τραγωδία, σύμφωνα με δεδομένα παρακολούθησης των πτήσεων. 

Ads

«Σύμφωνα με την ειδοποίηση προς τους αεροπόρους (notice to airmen, NOTAM), η οποία εκδόθηκε από τη Συριακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, ο εναέριος χώρος της Συρίας δεν υπόκειται σε περιορισμούς» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Malaysia Airlines. «Καθ’ όλη τη διάρκεια [της] η MH4 βρισκόταν σε εναέριο χώρο εγκεκριμένο από τον ICAO». Υπενθυμίζεται ότι στην Συρία συνεχίζονται οι συγκρούσεις για τρίτο χρόνο. 

Μετά την κατάρριψη την περασμένη Πέμπτη του Boeing 777 που εκτελούσε την πτήση MH-17, στην ανατολική Ουκρανία, οι αεροπορικές εταιρείες πλέον αποφεύγουν τον εναέριο χώρο όπου ο ουκρανικός στρατός μάχεται κατά φιλορώσων αυτονομιστών.

Την Παρασκευή και το Σάββατο, τα αεροσκάφη που εκτέλεσαν την πτήση Κουάλα Λουμπούρ-Λονδίνο, την MH4, ακολούθησαν διαφορετική πορεία, πάνω από την ανατολική Τουρκία, σύμφωνα με τα δεδομένα παρακολούθησης.