Σε εξέλιξη βρίσκονται από το πρωί της Κυριακής οι πρώτες επιχειρήσεις για την ανακατάληψη της Ράκα, της de facto πρωτεύουσας των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία. Οι επιχειρήσεις των αραβοκουρδικών δυνάμεων, στις οποίες κυρίαρχο ρόλο έχουν οι Κούρδοι της Συρίας (YPG), διεξάγονται παράλληλα με τις επιχειρήσεις για την ανακατάληψη της Μοσούλης, του προπύργιου των τζιχαντιστών στο Ιράκ. Στόχος της διπλής επίθεσης είναι να αποδυναμωθεί η αντίσταση των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους, που θα πρέπει τώρα να πολεμούν σε δύο πεδία.

Ads

Σύμφωνα με αξιωματούχο των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), του αραβοκουρδικού συνασπισμού που μάχεται κατά των τζιχαντιστών στη Συρία, “σε πρώτη φάση το σχέδιο προβλέπει την απομόνωση της Ράκα ώστε να προετοιμαστεί η επίθεση για την απελευθέρωση της πόλης”. 

Λίγο νωρίτερα, είναι ανακοινωθεί επίσημα πως ξεκίνησε η επιχείρηση “Οργισμένος Ευφράτης” για την εκδίωξη των τζιχαντιστών από την ντε φάκτο πρωτεύουσά τους στη Συρία. Όπως επισημάνθηκε στη σχετική ανακοίνωση στο πλαίσιο της επιχείρησης έχει συσταθεί από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις ένα κέντρο διοίκησης για τον συντονισμό των ενεργειών με τον διεθνή συνασπισμό που μάχεται το Ισλαμικό Κράτος υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Στα βίντεο οι προετοιμασίες για την πολιορκία της Ράκα

Σε διπλωματικό επίπεδο η Τουρκία φαίνεται πως χάνει τη “μάχη” για απομόνωση των Κούρδων της Συρίας, τους οποίους κατηορεί ως τρομοκράτες. Οι Κούρδοι του YPG, οι ένοπλες κουρδικές δυνάμεις της Συρίας, όχι μόνο συμμετέχουν στις επιχειρήσεις της Ράκα με την υποστήριξη της Δύσης παρά τις τουρκικές αντιδράσεις, αλλά έχουν και πρωταγωνιστικό ρόλο καθώς θεωρούνται οι πλέον αξιόμαχες δυνάμεις στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Ads

Αντίθετα όπως ανακοινώθηκε στις επιχειρήσεις δεν θα συμμετέχει η Τουρκία. Ο αραβοκουρδικός συνασπισμός ανακοίνωσε πως κατέληξε σε συμφωνία με τις ΗΠΑ ώστε να αποκλειστεί η Τουρκία. “Συμφωνήσαμε πως δεν θα υπάρξει κανένας ρόλος για την Τουρκία, ούτε για τους αντάρτες που στηρίζονται από την Άγκυρα στις επιχειρήσεις για την ανακατάληψη της Ράκα”, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του αραβοκουρδικού συνασπισμού. Λίγες ημέρες νωρίτερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ισχυριστεί πως οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στη βόρεια Συρία θα επεκταθούν μέχρι τη Ράκα.

Ποιος ελέγχει τι στη Συρία…

image