Περισσότεροι από 1.500 άνθρωποι πνίγηκαν ή εξαφανίστηκαν το 2011, προσπαθώντας να διασχίσουν τη Μεσόγειο, που αποδείχθηκε η πιο φονική θάλασσα για τους πρόσφυγες την περσινή χρονιά, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Ads

 
«Το 2011 ήταν το πιο φονικό έτος για αυτή την περιοχή από τότε που η UNHCR ξεκίνησε να καταγράφει στατιστικά στοιχεία το 2006», δήλωσε η Σιμπέλα Ουίλκις εκπρόσωπος της οργάνωσης σε συνέντευξη Τύπου.
 
Το 2011 περισσότεροι από 58.000 άνθρωποι έφτασαν στην Ευρώπη μέσω της Μεσογείου, ακόμη ένα ρεκόρ, σύμφωνα με την Ουίλκις.
 
Το προηγούμενο ρεκόρ είχε καταγραφεί το 2008, όταν 54.000 άνθρωποι είχαν καταφέρει να φτάσουν στην Ελλάδα, την Ιταλία και τη Μάλτα, όμως η ενίσχυση των συνοριακών ελέγχων το 2009 και το 2010 μείωσαν σημαντικά τις αφίξεις μεταναστών στην Ευρώπη.
 
«Η συχνότητα αφίξεων μέσω θαλάσσης αυξήθηκε στις αρχές του 2011 μετά την πτώση των καθεστώτων της Τυνησίας και της Λιβύης», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων ενδέχεται να είναι μεγαλύτερος.
 
Η Ουίλκις αναφέρθηκε επίσης στις αφηγήσεις «των διασωθέντων που διηγήθηκαν στο προσωπικό της UNHCR ότι ένοπλοι άνδρες τους ανάγκαζαν να μπαίνουν στα πλοία», κυρίως τον Απρίλιο και τον Μάιο στη Λιβύη.
 
Αυτά τα ταξίδια γίνονται με πλοιάρια και οι πρόσφυγες ή οι μετανάστες συχνά αναγκάζονται να τα οδηγήσουν μόνοι τους.
 
«Εξάλλου κάποιοι επιζώντες δήλωσαν στην UNHCR ότι χτυπήθηκαν και βασανίστηκαν από άλλους επιβαίνοντες», γεγονός που οδήγησε σε δικαστικές έρευνες στην Ιταλία, όπως δήλωσε η Ουίλκις.
 
Η πλειονότητα των μεταναστών το 2011 αποβιβάστηκαν στην Ιταλία, 56.000, οι 28.000 από τους οποίους προέρχονταν από την Τυνησία, ενώ η Μάλτα και η Ελλάδα υποδέχθηκαν μικρότερο αριθμό.