Μέσω Τουρκίας φέρεται να διέφυγε στη Συρία η γυναίκα που καταζητείται από τις γαλλικές αρχές ως σύντροφος και συνεργός του Αμεντί Κουλιμπαλί, ο οποίος σκότωσε μια δημοτική αστυνομικό στο Παρίσι και στη συνέχεια τέσσερις ανθρώπους στην ομηρία στο εβραϊκό παντοπωλείο στη γαλλική πρωτεύουσα. Η Χαγιάτ Μπουμεντιέν εμφανίζεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες, σε βίντεο στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης.

Ads

Η Χαγιάτ Μπουμεντιέν φέρεται να έφτασε στην Τουρκία από τη Μαδρίτη στις 2 Ιανουαρίου, πριν από τις επιθέσεις στο Παρίσι. Διέμεινε σε ξενοδοχείο στην Κωνσταντινούπολη για δύο ημέρες και στη συνέχεια πέρασε στη Συρία στις 8 Ιανουαρίου.

«Εισήλθε στην Τουρκία στις 2 Ιανουαρίου προερχόμενη από τη Μαδρίτη. Υπάρχει οπτικό υλικό (που την εμφανίζει στο αεροδρόμιο). Στη συνέχεια κατέλυσε μαζί με ένα ακόμη άτομο σε ξενοδοχείο στο Καντίκιοϊ (περιοχή που βρίσκεται στον ασιατικό τομέα της Κωνσταντινούπολης). Έπειτα πέρασε στη Συρία στις 8 Ιανουαρίου», δήλωσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μελβούτ Τσαβούσογλου. Πληροφορίες αναφέρουν πως η 26χρονη Μπουμεντιέν είχε εισιτήριο μετ’ επιστροφής, ωστόσο δεν το χρησιμοποίησε ποτέ για να επιστρέψει στη Γαλλία. Μαζί της φέρεται να ήταν ένα ακόμη άτομο με το όνομα Μεχντί Σαμπντρί Μπελχουσίν.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, τόνισε πως δεν μπορούν να κατηγορηθούν οι τουρκικές αρχές για την διαφυγή της Μπουμεντιέν καθώς δεν είχαν ενημερωθεί σχετικά από τις γαλλικές μυστικές υπηρεσίες. Οι τουρκικές αρχές «πρώτα αναζητούν πληροφορίες και στη συνέχεια απαγορεύουν την είσοδο στη χώρα ή και απευλαύνουν υπόπτους για τρομοκρατική δράση», ανέφερε.

Αυτό που προκαλεί ερωτήματα είναι ποιο ήταν το δεύτερο άτομο στη δολοφονία της αστυνομικού στο Παρίσι. Οι γαλλικές αρχές ανέφεραν πως ο δράστης δεν έδρασε μόνος του αλλά υπήρχε ένα ακόμη άτομο, το οποίο εκτιμούσαν πως ήταν η Χαγιάτ Μπουμεντιέν. Ωστόσο η παρουσία της στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης στις 2 Ιανουαρίου και η διαφυγή της για τη Συρία λίγες ημέρες αργότερα, ανατρέπει τις αρχικές εκτιμήσεις.

Ads