Σύνοδο κορυφής με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη εντός τριών ή τεσσάρων εβδομάδων, για το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγιάνγκ, προανήγγειλε ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ εκφράζοντας πάντως επιφυλάξεις για τα αποτελέσματά της.

Ads

Κατά τη τηλεφωνική συνομιλία που είχαν χθες, o Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με τον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του Μουν Τζε-ιν, συμφώνησαν στην ανάγκη να διεξαχθεί σύντομα η σύνοδος κορυφής. Ο Μουν και ο Τραμπ επίσης αντάλλαξαν απόψεις για δύο με τρεις πιθανές τοποθεσίες για τη συνάντηση Κιμ-Τραμπ, τόνισε το γραφείο του Νοτιοκορεάτη ηγέτη.

Παράλληλα, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ και ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας γνωστοποίησαν ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν θα καλέσει εμπειρογνώμονες από τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα να παρευρεθούν στο κλείσιμο του χώρου πυρηνικών δοκιμών της χώρας τον Μάιο.

«Ο Κιμ, κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής (…) δήλωσε ότι θα κλείσει τον χώρο πυρηνικών δοκιμών τον Μάιο», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της νοτιοκορεατικής προεδρίας στους δημοσιογράφους.

Ads

Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν είναι «προετοιμασμένος» να «παρουσιάσει ένα σχέδιο» που θα συμβάλει στην αποπυρηνικοποίηση, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέo σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ABC News. Η αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο ABC αναμένεται να μεταδοθεί την Κυριακή και αποσπάσματα της μεταδόθηκαν χθες.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε χθες ότι η σθεναρή στάση που υιοθέτησε απέναντι στην Βόρεια Κορέα επέτρεψε την απεμπλοκή της κατάστασης.

Ο Τραμπ υπενθύμισε μιλώντας σε πλήθος υποστηρικτών του στο Μίσιγκαν, στις βόρειες ΗΠΑ, τις κριτικές που είχε δεχθεί από τους επικριτές του την εποχή που επικρατούσε η μέγιστη ένταση με τον Κιμ και οι δύο ηγέτες αντήλλασσαν σχεδόν καθημερινά προσωπικές προσβολές και απειλές για πόλεμο.
«Θυμάστε τι έλεγαν; ‘θα μας βυθίσει σε πυρηνικό πόλεμο’», είπε απευθυνόμενος σε πλήθος υποστηρικτών του ο Τραμπ.
«Όχι, το σθένος θα μας προφυλάξει από τον πυρηνικό πόλεμο, δεν θα μας βυθίσει σε αυτόν!», υπογράμμισε.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ