Αντιδρώντας στην απόφαση του αμερικανού προέδρου Τραμπ, η γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ υπογράμμισε σήμερα την αποφασιστικότητα της Γερμανίας να τηρήσει τα όσα προβλέπει η Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα.

Ads

Σε μια πρώτη αντίδραση μετά την ανακοίνωση του αμερικανού προέδρου Τραμπ ότι οι ΗΠΑ αποσύρονται από τη Συμφωνία του Παρισιού για την Προστασία του Κλίματος, η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ κάλεσε τις υπόλοιπες χώρες που συνυπέγραψαν τη συμφωνία να επιδείξουν ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στην τήρησή της. Η απόφαση αυτή δεν πρόκειται να εμποδίσει όλους εκείνους που αισθάνονται την υποχρέωση να προστατεύσουν τον πλανήτη, είπε η καγκελάριος την Παρασκευή στο Βερολίνο, προσθέτοντας:

«Πιο αποφασισμένοι παρά ποτέ θα ενώσουμε τις δυνάμεις μας στη Γερμανία, στην Ευρώπη και στον κόσμο προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά (…) τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, όπως είναι η αλλαγή του κλίματος».

«Ιδιαίτερα λυπηρή» η απόφαση Τραμπ

Η Α. Μέρκελ χαρακτήρισε την απόφαση του αμερικανού προέδρου «ιδιαίτερα λυπηρή». «Με τον τρόπο αυτό εκφράζομαι ακόμη πολύ συγκρατημένα», συμπλήρωσε η γερμανίδα καγκελάριος. Σύμφωνα με την ίδια, η Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα -μέσω της οποίας δεσμεύονταν για πρώτη φορά για την προστασία του κλίματος ΗΠΑ και Κίνα- ήταν μια «ιστορική τομή» και ο δρόμος αυτός είναι «μη αναστρέψιμος». «Χρειαζόμαστε τη Συμφωνία του Παρισιού για να διαφυλάξουμε τη δημιουργία», είπε χαρακτηριστικά η Άγκελα Μέρκελ.

Ads

Παράλληλα υπογράμμισε ότι η Γερμανία θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις, όπως αυτές απορρέουν από τη συμφωνία, κυρίως σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση των φτωχότερων και πιο ευάλωτων χωρών του πλανήτη καθώς διαφορετικά αυτές δεν θα είναι σε θέση να διαχειριστούν το ζήτημα της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Πηγή: Deutsche Welle