Ρωσία και Γερμανία  συμφωνούν πως θα πρέπει να υλοποιηθούν οι συμφωνίες του Μίνσκ για την Ουκρανία, όπως δήλωσαν ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ σε συνάντηση που είχαν στο Σότσι.

Ads

Οι σχέσεις των δύο χωρών κλονίστηκαν τα τελευταία χρόνια και αναλυτές εκτιμούν πως η συνάντησή τους αποτελεί ένα πρώτο βήμα για μια νέα αρχή. Εξάλλου παρά τα προβλήματα, οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας σημείωσαν αύξηση της τάξεως του 43% μέσα σε δύο μήνες.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι παρά τα υπάρχοντα πολιτικά προβλήματα, ο διάλογος πρέπει να συνεχίζεται. Ο Ρώσος πρόεδρος αναφερόμενος στις προοπτικές της συνεργασίας μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας, επεσήμανε ότι «η συνεργασία, δεν είναι κάποια μπλόφα, αλλά από την συνεργασία κρίνεται το μέλλον ολόκληρων επιχειρήσεων και εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων» όπως και ότι η συνεργασία αυτή «συμβάλλει ουσιαστικά στην σταθεροποίηση της παγκόσμιας οικονομίας».

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν αναφερόμενος στις διμερείς εμπορικές σχέσεις, εξέφρασε την ικανόποίηση του για την πορεία τους, καθώς όπως είπε «με ικανοποίηση διαπιστώσαμε αύξηση των εμπορικών συναλλαγών, συγκεκριμένα ο όγκος των οποίων στο διάστημα Ιανουαρίου -Φεβρουαρίου σημείωσε αύξηση της τάξεως του 43%». Ο Ρώσος πρόεδρος επεσήμανε ακόμη ότι η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής ρωσικού φυσικού αερίου, οι πωλήσεις του οποίου καλύπτουν σχεδόν το 35% των αναγκών της γερμανικής αγοράς.

Ads

Η Γερμανίδα καγκελάριος από την πλευρά της επεσήμανε ότι οι συνομιλίες με τον Πούτιν ήταν «εντατικές» , ότι η Μόσχα και το Βερολίνο πρέπει να συνεχίσουν τον διάλογο, παρά τα υπάρχοντα προβλήματα, ενώ χαρακτήρισε την Ρωσία «εποικοδομητικό εταίρο» για την G20. «Οταν συνομιλούμε μεταξύ μας, παρόλα αυτά κατανούμε καλύτερα ο ένας τον άλλον, όταν κοιτάμε την μακραίωνη ιστορία των σχέσεων μας. Αντιλαμβάνόμαστε παρόλα αυτά επίσης ότι πρέπει να συνεχίζουμε πάντα τον διάλογο, επειδή κάθε συνομιλία, κάθε συζήτηση μπορεί να μας διδάξει κάτι» είπε χαρακτηριστικά η Μέρκελ

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε και το Ουκρανικό ζήτημα. Παρά τις διαφορετικές ερμηνείες για τα αίτια της κρίσης, Βλαντιμίρ Πούτιν και Άνγκελα Μέρκελ συμφώνησαν πως για να επιλυθεί η κρίση στην ανατολική Ουκρανία, θα πρέπει να υλοποιηθούν απαρέγκλιτα οι συμφωνίες του Μινσκ.

Τόσο ο Βλαντιμίρ Πούτιν όσο και η Γερμανίδα καγκελάριος  τόνισαν ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία νέα συμφωνία, πρέπει να προωθηθεί η συνέχιση των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο της ομάδας της Νορμανδίας, ενώ και οι δύο τους εξήραν την σημασία της παρουσίας των παρατηρητών του ΟΑΣΕ στην περιοχή. Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία συνομιλία στο πλάισιο της ομάδας της Νορμανδίας έγινε στις 17 Απριλίου και πως οι συνομιλίες θα συνεχισθούν και μετά τις προεδρικές εκλογές στην Γαλλία.