«Επικό πλήγμα στην τυραννία» χαρακτήρισε η Άνγκελα Μέρκελ την πτώση του Τείχους του Βερολίνου.

Ads

Μιλώντας κατά τη διάρκεια τελετής για την 25η επέτειο της ιστορικής εκείνης μέρας, στο Μνημείο του Τείχους του Βερολίνου, η γερμανίδα καγκελάριος έκανε λόγο για θρίαμβο του ανθρώπινου πνεύματος. «Τα όνειρα μπορεί να γίνουν πραγματικότητα και τίποτα δεν είναι καταδικασμένο να μείνει το ίδιο: Αυτό είναι το μήνυμα της πτώσης του Τείχους του Βερολίνου», δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας, τονίζοντας ότι η επέτειος αυτή πρέπει να αποτελέσει πηγή ελπίδας και έμπνευσης για τον κόσμο όλο και ιδιαίτερα σήμερα για τους πολίτες της Ουκρανίας, της Συρίας και του Ιράκ.

«Μας δείχνει ότι έχουμε τη δυνατότητα να διαμορφώσουμε το μέλλον μας και να κάνουμε τα πράγματα καλύτερα» δήλωσε η Μέρκελ, η οποία μεγάλωσε στη Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία και ήταν 35 ετών όταν επιστρέφοντας από την σάουνα, είδε το Τείχος να πέφτει και μαζί με αυτό να τελειώνει και ο Ψυχρός Πόλεμος.

«Ήταν νίκη της ελευθερίας έναντι της κατοχής και αποτελεί μήνυμα ελπίδες για τις σημερινές και τις μελλοντικές γενιές ότι μπορεί να γκρεμίσουν τα τείχη -τα τείχη της δικτατορίας, της βίας, των ιδεολογιών, του μίσους» τόνισε.

Ads

Παράλληλε, η Μέρκελ αναφέρθηκεκαι στο ιστορικό βάρος της ημερομηνίας της 9ης Νοεμβρίου, μαύρη επέτειο της Νύχτας των Κρυστάλλων του 1938 – του πογκρόμ με στόχο τους Εβραίους που έγινε σημείο καμπής ως προοίμιο του Ολοκαυτώματος.

«Ήταν μία ημέρα ντροπής» δήλωσε η Μέρκελ επισημαίνοντας ότι στην 25η επέτειο της πτώσης του Τείχους του Βερολίνου «δεν νοιώθει μόνο τη χαρά της 9ης Νοεμβρίου του 1989, αλλά και της ευθύνης της γερμανικής Ιστορίας».