Η Ευρώπη θα βρεθεί σ’ έναν νέο κόσμο, στον οποίο θα πληρώνει 2.000 ευρώ για τα χίλια κυβικά μέτρα αερίου, προέβλεψε ο αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, μετά την απόφαση της Γερμανίας να παγώσει την πιστοποίηση του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream-2.

Ads

«Τι να πούμε λοιπόν. Καλωσορίσατε στον νέο κόσμο, στον οποίο ήδη σύντομα οι Ευρωπαίοι θα πληρώνουν 2.000 ευρώ τα χίλια κυβικά φυσικού αερίου!» έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter.

Νωρίτερα σήμερα ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι η γερμανική κυβέρνηση παγώνει την πιστοποίηση του αγωγού Nord-Stream-2 μετά την απόφαση της Ρωσίας να αναγνωρίσει τις αυτοανακηρυχθείσες δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.

Ο Σολτς είπε ότι ζήτησε από το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας να βεβαιωθεί ότι η πιστοποίηση του αγωγού δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί αυτή τη στιγμή. «Ακούγεται τεχνικό, αλλά είναι το απαραίτητο διοικητικό βήμα, ώστε να μην υπάρχει πιστοποίηση του αγωγού και χωρίς αυτήν την πιστοποίηση, ο Nord Stream 2 δεν μπορεί να ξεκινήσει τη λειτουργία του», δήλωσε ο καγκελάριος.

► Διαβάστε επίσης: Γιατί ο Nord Stream-2 είναι το «φυτίλι» στο Ντονμπάς

Όπως αναφέρει το RT ( Russia Today), o αγωγός 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ο οποίος ανήκει κατά πλειοψηφία στον ρωσικό κρατικό ενεργειακό γίγαντα Gazprom, είναι ικανός να μεταφέρει 55 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως από τη Ρωσία στη Γερμανία. Ο αγωγός θα μπορούσε να ήταν η απάντηση στην τρέχουσα ενεργειακή κρίση της Ευρώπης και να βοηθήσει στην αναπλήρωση των εγκαταστάσεων αποθήκευσης φυσικού αερίου της ηπείρου, στις οποίες είχε απομείνει λιγότερο από 5% φυσικού αερίου την περασμένη εβδομάδα.

Ωστόσο, ενώ ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο του περασμένου έτους, ο αγωγός έκτοτε «χτύπησε» στο τείχος της ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας και δεν έχει παραδώσει ούτε ένα κυβικό μέτρο ακόμη, καθώς εκκρεμεί η πιστοποίηση.