Επτά μέλη της ιταλικής Λέγκας του Βορρά αποφάσισαν να διασχίσουν τα θαλάσσια σύνορα της Ιταλίας με κατεύθυνση την Τυνησία. Σκοπός τους; Ήθελαν να αποδείξουν πόσο εύκολο είναι για τους πρόσφυγες να κάνουν την αντίστροφη διαδρομή. Μόνο που το εγχείρημα κατάληξε σε φιάσκο. 

Ads

 
Επτά μέλη της Λέγκας με την υποστήριξη του γραμματέα του κόμματος Matteo Salvini ξεκίνησαν νωρίς το πρωί από τη Μοντένα και κατευθύνθηκαν στο Melito di Porto Salvo, που βρίσκεται στο νότιο άκρο της Ιταλίας. Εκεί επιβιβάστηκαν σε φουσκωτό και ύψωσαν τη σημαία της Λέγκας του Βορρά.
 
Όταν όμως βρέθηκαν κοντά στη Μάλτα, ο κινητήρας έπιασε φωτιά. Αφού κατάφεραν να τη σβήσουν προσπάθησαν να εκπέμψουν σήμα κινδύνου. Χρησιμοποίησαν προς λάθος κατεύθυνση τον εκτοξευτή κι έτσι η φωτοβολίδα διαπέρασε το φουσκωτό. Τα επτά μέλη της Λέγκας κατέληξαν στη θάλασσα.
 
Η δεύτερη φωτοβολίδα έγινε αντιληπτή από το λιμενικό της Μάλτας που έσπευσε να σώσει τους «ακτιβιστές». Το περιστατικό γελοιοποιήθηκε στον ιταλικό Τύπο. Στην πραγματικότητα απέδειξαν τους κινδύνους που εμπεριέχει ένα τέτοιο ταξίδι. 

Σημειώνεται πως η είδηση μεταδόθηκε από διεθνή και ιταλικά μέσα, ωστόσο αργά το βράδυ της Δευτέρας η Malta Indepedent, που είχε δημοσιεύσει αρχικά την είδηση, την απέσυρρε.