Το Μέτωπο της Αριστεράς με τον υποψήφιό του Ζαν Λυκ Μελανσόν κατάφερε να κινητοποιήσει σήμερα έναν αναπάντεχα μεγάλο αριθμό κόσμου στο Παρίσι. Οι οργανωτές μιλούν για 120.000 άτομα ενώ η Αστυνομία δήλωσε ότι δεν πρόκειται να ανακοινώσει δικές της αριθμητικές εκτιμήσεις.

Ads

Το γεγονός πάντως είναι ότι κατά τη διάρκεια της πορείας από την πλατεία Νασιόν έως τη Βαστίλη, η κεντρική λεωφόρος πλημμύρισε από τις κόκκινες σημαίες. Τα συνθήματα μιλούσαν για εξέγερση προκειμένου να θεσμοθετηθεί η «Εκτη Γαλλική Δημοκρατία» και προκειμένου «ο κόσμος της δίκαιης κατανομής να αντικαταστήσει τον κόσμο της διαίρεσης».

Ασφυχτικά πλημμύρισε και η πλατεία της Βαστίλης, όπου έξω από την Οπερα είχε στηθεί η πλατφόρμα απ’ όπου μίλησε ο Ζαν Λυκ Μελανσόν, φορώντας ένα κόκκινο γαρύφαλλο στο πέτο. Ευθύς εξ’ αρχής, στην ομιλία του, αναφέρθηκε στα σύμβολα και στις ιστορικές αναφορές.

image

Ads

Η 18η Μαρτίου είναι ημέρα με ιδιαίτερο συμβολισμό για τη μνήμη των παριζιάνων. Είναι η επέτειος της Κομμούνας των Παρισίων, της λαϊκής εξέγερσης της εργατικής τάξης που σε τοπικό επίπεδο κατόρθωσε να πάρει στα χέρια της την εξουσία για 72 μέρες από τις 18 Μαρτίου έως τις 28 Μαϊου του 1871.

Κάνοντας αναφορά στην Κομμούνα, ο Ζαν Λυκ Μελανσόν ανήγγειλε την «επιστροφή στην πολιτική σκηνή του γαλλικού λαού των επαναστάσεων και των εξεγέρσεων», έτοιμου «να ανοίξει το ρήγμα που περιμένει όλη η Ευρώπη».

Εν μέσω καταιγισμού χειροκροτημάτων από την πλατεία της Βαστίλης έστειλε θερμό χαιρετισμό «στον ελληνικό λαό που υποφέρει», καθώς και στους λαούς της Ισπανίας και της Πορτογαλίας «που υφίστανται τη δικτατορία της Τρόϊκα».

image

«Σας καλώ», είπε απευθυνόμενος στο πλήθος, «να ξεκινήσουμε την Ανοιξη των λαών της Ευρώπης. Ανοίξτε επιτέλους με τη ψήφο σας τη σχισμή μέσα από την οποία θα περάσει στη συνέχεια η ψήφος των Ελλήνων και αργότερα τον Οκτώβριο η ψήφος των συντρόφων μας Γερμανών που υποφέρουν από τα θαύματα του υποτιθέμενου φιλελεύθερου μοντέλου ».

 «Είμαστε η κόκκινη σημαία και το κόκκινο της σημαίας», πρόσθεσε, «είμαστε το χέρι αλληλεγγύης που μεταδίδει την ενέργειά του. Θα μετατρέψουμε αυτές τις εκλογές σε εξέγερση πολιτών. Είναι υποχρέωση του γαλλικού λαού να εξεγερθεί για να βάλει ένα τέλος στη δημοκρατική μοναρχία (monarchie republicaine)».

    Με την «εξέγερσή» του ο Ζαν Λυκ Μελανσόν θέλει να αλλάξει το πολιτικό σύστημα στη Γαλλία με αναθεώρηση του Συντάγματος, ώστε να περάσει στην Εκτη Δημοκρατία (VI Republique) δίνοντας τέλος στη νυν πέμπτη Δημοκρατία, που θεσμοθετήθηκε το 1958 επί στρατηγού Ντε Γκώλ. Ετσι υπογράμμισε επανειλημμένα την ανάγκη για μια νέα Συνταγματική Συνέλευση, κάνοντας αναφορά στην πρώτη Συνταγματική Συνέλευση του 1789 μέσα από την οποία γεννήθηκε η Γαλλική Επανάσταση και ιδρύθηκε η σύγχρονη Γαλλία, ύστερα από την «κατάκτηση της Βαστίλης».

image

    Ο Ζαν Λυκ Μελανσόν αποχώρησε από την πλατεία της Βαστίλης αφού προηγούμενα τραγούδησε με το πλήθος τους στίχους της «Διεθνούς» και στη συνέχεια τη Μασσαλιώτιδα, το γαλλικό Εθνικό Υμνο.