Μετά τον ισχυρό σεισμό των 8,2 Ρίχτερ που χτύπησε το Μεξικό το βράδυ της Πέμπτης, πολλοί χρήστες του διαδικτύου ανέβασαν στα social media φωτογραφίες και βίντεο και τον ουρανό φωτισμένο με μπλε και πράσινα φώτα. 

Ads

Οι εικόνες έκαναν τον γύρο του κόσμου και όλοι χαρακτήριζαν τα φώτα μυστηριώδη. Η πραγματικότητα, όμως είναι ότι πρόκειται για φαινόμενο που έχει αναφερθεί μετά από πολλούς σεισμούς – πρώτη φορά πριν από εκατοντάδες χρόνια – με πρόσφατο παράδειγμα τον μεγάλο φονικό σεισμό στην Λ’ Άκουιλα της Ιταλίας.

Οι επιστήμονες ονομάζουν το φαινόμενο τα «Φώτα του σεισμού». Ο σεισμολόγος, Στέφεν Χικς, εξηγεί στην βρετανική Metro: «Τα φώτα του σεισμού, δεν έχουν αποδειχτεί ποτέ. Η πιο απλή εξήγηση είναι ότι προέρχονται από μικρές εκρήξεις σε ηλεκτρικές συσκευές και γενικά ηλεκτρικά συστήματα».

Σύμφωνα με τον καθηγητή, Τρόι Σίνμπροτ, του Rutgers University, ο οποίος διεξήγαγε σχετικά πειράματα, όταν στρώματα της Γης ανοίγουν η τάση εκκενώνεται στον αέρα, τον οποίο ηλεκτροδοτεί και δημιουργεί ένα ηλεκτρικό φως. 

Ads

Ο καθηγητής φυσικής στο κρατικό πανεπιστήμιο του Σαν Χοσέ και ανώτερος ερευνητής στο τμήμα Ερευνών της NASA, Φρίντμαν Φροντ, είχε δηλώσει στο National Geographic, ότι οι λάμψεις αυτές μπορούν να πάρουν πολλά διαφορετικά σχήματα, μορφές και χρώματα. όπως εξηγούσε προέρχονται από τις ηλεκτρικές ιδιότητες ορισμένων πετρωμάτων.