Με περισσότερα από 20 παιδιά - 22 αναφέρει ο μέχρι στιγμής τραγικός απολογισμός, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Μεξικανός πρόεδρος, Πένα Νιέτο - και δύο ενήλικες νεκρούς και ακόμη 30 παιδιά και οκτώ ενήλικες να αγνοούνται, το δημοτικό σχολείο «Ενρίκε Ρεμπσαμέν» στην Πόλη του Μεξικού, το οποίο κατέρρευσε από τον σεισμό των 7,1 βαθμών, αναδεικνύεται στο αιματηρό σύμβολο αυτής της νέας πολύνεκρης καταστροφής.

Το τετραώροφο κτίριο που στέγαζε το Colegio Enrique Rebsamen ήταν ένα από τα δεκάδες που κατέρρευσαν από τον σεισμό. Σύμφωνα με το BBC, η στέγη και τα μπαλκόνια του σχολείου έπεσαν, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του παρέμεινε στην θέση του.

Τα συνεργεία διάσωσης κατάφεραν να βγάλουν τα περισσότερα παιδιά από το κτίριο.

Οι οικογένειες ψάχνουν απεγνωσμένα με κάθε μέσο, μεταξύ αυτών την κινητή τηλεφωνία και το διαδίκτυο, τρόπους επικοινωνίας ή πληροφορίες με τα παιδιά τους.

Σκηνές χάους και οδύνης διαδραματίστηκαν στο σχολείο καθώς οι γονείς προσπαθούσαν να διατηρήσουν ζωντανή την ελπίδα ότι τα παιδιά τους δεν είναι νεκρά.

''Συνεχίζουν να ανασύρουν παιδιά, αλλά δεν ξέρουμε τίποτα για την κόρη μου", λέει με δάκρυα στα μάτια η 32χρονη Αντριάνα Ντ'Φάργκο έπειτα από ώρες αναμονής για κάποια είδηση σχετικά με την τύχη της 7χρονης.

Περίπου τα μεσάνυχτα βρέθηκαν τρεις επιζώντες. "Οι συγγενείς της Φατίμα Ναβάρο", φώναξε ένας στρατιώτης στο σχολείο που βρίσκεται στη συνοικία Κοάπα, στα νότια της πόλης. "Η Φατίμα είναι ζωντανή!".

Ο Χόρχε Λόπες, ένας 49χρονος Ισπανός που ζει μόνιμα στην Πόλη του Μεξικού, δήλωσε στο AFP ότι όταν σημειώθηκε ο σεισμός έτρεξε σε ένα άλλο σχολείο, στη συνοικία Ρόμα όπου φοιτούν τα παιδιά του ηλικίας έξι και τριών, και διαπίστωσε ότι έχει καταρρεύσει αλλά τα παιδιά του ήταν ζωντανά και έντρομα.

"Φτάσαμε στο σχολείο και όλοι έκλαιγαν, όλοι ήταν πανικόβλητοι και τα παιδιά κρατιούνταν απο ένα σχοινί. Είναι ανεξέλεγκτο. Δεν μπορείς να προστατευθείς από τη φύση".

Στο Twitter, συγγενείς των μαθητών ανέβαζαν εκκλήσεις για τους δικούς τους ανθρώπους, ανάμεσά τους και μια για τον 8χρονο Αλέξις Βάργκας Μαθίας, ο οποίος βρισκόταν στο σχολείο Enrique Rebsamen την ώρα του σεισμού.

Από το συγγενικό περιβάλλον κάποιων παιδιών αναφέρθηκε ότι έλαβαν μηνύματα Whatsapp από δύο κορίτσια που βρίσκονται εγκλωβισμένα κάτω από τα ερείπια, αλλά η πληροφορία δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Οι σκηνές που ξεδιπλώνονται γύρω από το κτίριο παραπέμπουν σε αρχαία τραγωδία. Οι αρχές δίνουν μάχη να απομακρύνουν τον κόσμο επειδή δυσκολεύουν τα σωστικά συνεργεία να ακούσουν πιθανές φωνές για βοήθεια κάτω από τα ερείπια.

Αναφέρθηκε ακόμη μία μερική κατάρρευση σχολείου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην πόλη Jojutla, στην Πολιτεία Μορέλος, χωρίς όμως ευτυχώς να αναφερθούν ανθρώπινες απώλειες.

Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 200 σχολεία που επηρεάστηκαν από τον σεισμό, με τα 15 από αυτά να φέρουν τεράστιες ζημιές, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας της χώρας.