Οι αρχές του Μεξικού κατέγραψαν 7.667 ανθρωποκτονίες το πρώτο τρίμηνο, δηλαδή μια αύξηση σχεδόν 20% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017, τη χρονιά που υπήρξε η πιο πολυαίμακτη των τελευταίων δύο δεκαετιών, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Κυριακή.

Ads

Το πρώτο τρίμηνο του 2017 είχαν καταγραφεί 6.406 δολοφονίες.

Η κλιμάκωση της βίας καταγράφεται με φόντο τον πολλαπλασιασμό των συμμοριών που διακινούν ναρκωτικά, αλλά συνδέεται επίσης εν μέρει με το κύμα κλοπών καυσίμων, απαγωγών, εκβιάσεων και άλλων εγκλημάτων.

Τον Ιανουάριο φέτος οι αρχές καταμέτρησαν 2.549 φόνους και τον Φεβρουάριο 2.389. Τον Μάρτιο, καταγράφηκαν 2.729 ανθρωποκτονίες, στην πλειονότητά τους με τη χρήση όπλων, σύμφωνα με τις μεξικανικές υπηρεσίες εσωτερικής ασφαλείας.

Ads

Το Μεξικό έκλεισε το 2017 με 25.339 ανθρωποκτονίες, τον υψηλότερο αριθμό αφότου άρχισαν να δημοσιοποιούνται τέτοιες στατιστικές σε εθνικό επίπεδο, το 1997.

Η κλιμάκωση της βίας σημειώνεται την ώρα που η χώρα ετοιμάζεται για τις προεδρικές εκλογές της 1ης Ιουλίου, αλλά και τις εκλογές για την ανάδειξη των μελών των δύο σωμάτων του Κογκρέσου, δημάρχων και αιρετών στο επίπεδο των Πολιτειών.