Πρόκειται για τυπική περίπτωση τραγικής ειρωνείας: Ο φονικός σεισμός που χτύπησε το Μεξικό την Τρίτη, συνέπεσε με την θλιβερή, 32η επέτειο του σεισμού των 8,1 ρίχτερ που αιματοκύλησε το Μεξικό, την ίδια μέρα, 19 Σεπτεμβρίου του 1985.

Ads

Υπάρχουν μάλιστα αναφορές, ότι πολλοί άνθρωποι αγνόησαν τους συναγερμούς για τον σεισμό την Τρίτη, ακριβώς διότι τους θεώρησαν ως μέρος των επετειακών ασκήσεων.

Στις 7.18 (τοπική ώρα) εκείνου του πρωινού του Σεπτέμβρη του 1985, το Μεξικό γνώρισε μία από τις μεγαλύτερες καταστροφές του, από έναν σεισμό που μέχρι σήμερα θεωρείται ένας από τους ισχυρότερους στην ιστορία της Λατινικής Αμερικής.

image

Ads

Τουλάχιστον 10.000 νεκροί, 30.000 τραυματίες, 100.000 άστεγοι, εκατοντάδες κτίρια ισοπεδωμένα (412 μόνο στην Πόλη του Μεξικού) και χιλιάδες με σοβαρότατες ζημιές ήταν τα άμεσα αποτελέσματα της καταστροφής. Διότι τα έμμεσα – το οικονομικό κόστος, οι συνθήκες ζωής των επιζώντων κλπ – δεν έχει αποτιμηθεί ουσιαστικά.

Το επίκεντρο ήταν στον Ειρηνικό Ωκεανό, σε απόσταση 350 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα, η οποία, μαζί με την ευρύτερη περιφέρεια των 52 δήμων, θεωρείται μία από τις πλέον πυκνοκατοικημένες πόλεις στον κόσμο, με πάνω από 20 εκατομμύρια κατοίκους.

image
Οι σοβαρότερες καταστροφές συνέβησαν στο κέντρο αυτής της εξαιρετικά πυκνοκατοικημένης πρωτεύουσας, η οποία παραδίδεται στο απόλυτο χάος.

Ο τότε πρόεδρος της χώρας, Μιγκέλ ντε λα Μαδρίδ, κηρύσσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης και αναπτύσσει στην πρωτεύουσα 10.000 στρατιώτες, για να προλάβει τις λεηλασίες.

Με την γη ακόμα να κουνιέται από τους ισχυρούς μετασεισμούς, δεκάδες χιλιάδες μέλη σωστικών συνεργείων και κατοίκων δίνουν μάχη με τον χρόνο για να απεγκλωβίσουν κόσμο από τα ερείπια.

Η τραγική ειρωνεία της υπόθεσης είναι, ότι ενώ τα αποτελέσματα της απουσίας ουσιαστικής αντισεισμικής προστασίας για το σύνολο του πληθυσμού επιβεβαιώθηκαν με τον πλέον τραγικό τρόπο, οι σχετικές εικόνες ταξίδεψαν σε όλον τον κόσμο μέσω του ολοκαίνουργιου μεξικανικού δορυφόρου…

Την νύχτα της 20ής Σεπτεμβρίου, ένας δεύτερος ισχυρός μετασεισμός, μεγέθους 7,5 ρίχτερ, ισοπεδώνει πολλά από τα κτίρια που είχαν ήδη υποστεί ζημιές την προηγούμενη.

image

Το χάος κλιμακώνεται. Αν και καταφθάνει βοήθεια από το εξωτερικό, οι κρατικές δομές υγείας βρίσκονται επίσης υπό κατάρρευση, αφού, ενώ υπάρχουν χιλιάδες τραυματίες το Εθνικό Ιατρικό Κέντρο και τέσσερα μεγάλα νοσοκομεία έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές και δεν μπορούν να προσφέρουν βοήθεια.

Η πρώτη εκτίμηση της Οικονομικής Επιτροπής του ΟΗΕ για τη Λατινική Αμερική ανέφερε πως οι υλικές ζημιές ανήλθαν στα 5 δις δολάρια, τα οποία αντιστοιχούσαν τότε στο 2% του ΑΕΠ της χώρας.

Η καταστροφή και η αδυναμία του κράτους να την αντιμετωπίσει αποτέλεσαν την αφορμή να ξεσπάσει η συσσωρευμένη λαϊκή οργή, δεδομένου ότι την περίοδο που χτύπησε ο σεισμός, η μεξικανική οικονομία περνούσε μία ακόμη οικονομική κρίση, η οποία οδήγησε μεγάλα τμήματα του πληθυσμού στην φτώχεια.

Ο κόσμος διαδηλώνει απαιτώντας από την κυβέρνηση προστασία των σεισμοπλήκτων, οι οποίοι, τον Νοέμβριο της ίδια χρονιάς συγκροτούν το Ενωμένο Μέτωπο Σεισμοπλήκτων, που συσπειρώνει 100.000 μέλη. Το Μέτωπο οργανώνει μαζικές κινητοποιήσεις και αναδεικνύεται σε ένα από τα σοβαρότερα αντιπολιτευτικά προβλήματα του κυβερνώντος Θεσμικού Επαναστατικού Κόμματος.