O αριθμός των ανθρώπων που πεινούν παγκοσμίως έχει μειωθεί κατά 100 εκατομμύρια την τελευταία δεκαετία και πάνω από 200 εκατομμύρια από το 1990-1992, 805 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο εξακολουθούν να πεινούν κάθε μέρα, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του ΟΗΕ. Επιμέλεια: Μάρθα Βασίλη

Ads

Παρουσιάζοντας την ετήσια κοινή τους έκθεση για την κατάσταση της επισιτιστικής ανασφάλειας στον κόσμο, ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), το Διεθνές Ταμείο Γεωργικής Ανάπτυξης (IFAD) και το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP), δηλώνουν ότι ενώ τα τελευταία στοιχεία που αφορούν τον υποσιτισμό στον πλανήτη δείχνουν ότι η μείωση των ανθρώπων που πεινάνε είναι δυνατό να επιτευχθεί στο ήμισυ το 2015, αυτό θα είναι δυνατό μόνο εάν οι κατάλληλες και άμεσες προσπάθειες ενταθούν.

Στα περισσότερα μέρη, η δύσκολη υπόθεση και πρόκληση είναι η πρόσβαση στην τροφή και όχι η έλλειψη προίοντων. Ενώ η παγκόσμια πρόσβαση σε τρόφιμα βελτιώνεται συνολικά, σύμφωνα με την εν λόγω έκθεση, που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, οι κακές υποδομές και η πολιτική αστάθεια, όπως και οι αλλαγές στο κλίμα είναι κάποιες από τις αιτίες του υποσιτισμού.

Η ήπειρος με το υψηλότερο ποσοστό υποσιτισμού είναι η Αφρική, όπου ένα στα πέντε άτομα έχουν πολύ μικρή πρόσβαση σε θρεπτική τροφή. Στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία για παράδειγμα, το 38% του πληθυσμού υποσιτίζεται με βασική αιτία τον εμφύλιο πόλεμο που έχει οδηγήσει σε διαταραχές του εφοδιασμού και της διανομής τροφίμων.

Ads

Στη Ζάμπια στην οποία το 48% υποσιτίζεται, κορυφαίος ένοχος είναι οι υποδομές, σύμφωνα με το WFP. 

image

Η Ασία είναι επίσης ήπειρος με μεγάλο αριθμό υποσιτιζόμενων, με πρώτη την Ινδία, που φτάνουν τους 191 εκατομμύρια ανθρώπους περίπου.

Ερευνητές από το FAO και το WFP αναφέρουν ότι ορισμένα μέρη της Αφρικής και της Ασίας μαστίζονται από χαμηλό εισόδημα, φτωχή γεωργική ανάπτυξη, και ελάχιστα κοινωνικά δίχτυα ασφαλείας. Σε ορισμένες χώρες, όπως η Βόρεια Κορέα, το πολιτικό κλίμα είναι που δεν επιτρέπει την πρόσβαση σε εμπόριο τροφίμων.

Η έκθεση εστιάζει στην διάκριση μεταξύ της πείνας και του υποσιτισμού: Η πείνα χαρακτηρίζεται από ενοχλήσεις στο στομάχι και γενική κόπωση. Υποσιτισμός, είναι μια χρόνια φυσική κατάσταση, μπορεί να οδηγήσει κάποιον να είναι καχεκτικός και να έχει ανεπάρκεια σε βιταμίνες και μέταλλα αλλά πολύ συχνά και στο θάνατο. Ο υποσιτισμός επηρεάζει συχνά μεγάλες κοινότητες όπως και ολόκληρες χώρες, όπου τα περισσότερα τρόφιμα δεν είναι διαθέσιμα.

Στο δυτικό ημισφαίριο η μείωση του υποσιτισμού είναι σχεδόν ομοιόμορφη σύμφωνα με τη νέα έκθεση. Ωστόσο, το υψηλότερο ποσοστό στον κόσμο -52%- ανήκει στην Αϊτή. Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα, ο σεισμός του 2010, που ακολούθησαν πολλοί τυφώνες το 2012 και μια ξηρασία το 2014 είναι οι παράγοντες του υποσιτισμού.

Σύμφωνα με την έκθεση, το «ευνοϊκό περιβάλλον» θα πρέπει να βασίζεται σε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση που περιλαμβάνει δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις για την αύξηση της γεωργικής παραγωγικότητας,πρόσβαση στη γη, υπηρεσίες, τεχνολογίες και τις αγορές, όπως και μέτρα για την προώθηση της αγροτικής ανάπτυξης και της κοινωνικής προστασίας για τους πιο ευάλωτους, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης της ανθεκτικότητας τους σε συγκρούσεις και φυσικές καταστροφές.

Μιλώντας, κατά την παρουσίαση της έκθεσης, ο εκτελεστικός διευθυντής του WFP, Ertharin Cousin, αναφέρεται ιδίως στην τρέχουσα επιδημία του ιού Έμπολα στις δυτικές αφρικανικές χώρες ,τη Σιέρα Λεόνε, τη Λιβερία και τη Γουινέα λέγοντας ότι «είναι μια άνευ προηγουμένου έκτακτης ανάγκης κατάσταση για την υγεία, που γίνεται γρήγορα μια σημαντική επισιτιστική κρίση». 

«Δεν μπορούμε να αφήσουμε το πρωτοφανές επίπεδο της ανθρωπιστικής κρίσης να υπονομεύει τις προσπάθειές μας να προχωρήσουμε ακόμη περισσότερο, ώστε και οι πιο ευάλωτοι άνθρωποι στον πλανήτη να σταματήσουν να υποσιτίζονται», προσθέτει.

Η επισιτιστική ανασφάλεια θα είναι μέρος των συζητήσεων στο Δεύτερο Διεθνές Συνέδριο για τη Διατροφή που θα πραγματοποιηθεί στη Ρώμη από τις 19 – 21 Νοεμβρίου και θα διοργανωθεί από κοινού από το FAO και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO).

Αυτή η υψηλού επιπέδου διακυβερνητική συνάντηση θα επιδιώξει την ανανέωση της πολιτικής δέσμευσης σε παγκόσμιο επίπεδο για την καταπολέμηση του υποσιτισμού με το γενικό στόχο της βελτίωση της διατροφής και την αύξηση των επιπέδων της διατροφής.